Cellon i Sarajevo
Om en skräckfull belägring i Europa

Den tidigare sydafrikanska nobelpristagaren J.M. Coetzee läste boken och blev mycket berörd: "En gripande berättelse från belägringen av Sarajevo."
Om boken
Detta är en roman MOT krig och hat. Det finns klassiska anti-krigsromaner. Detta är en modern sådan, av en ung författare, om ett närliggande krig i Europa. På 1990-talet utkämpades fasansfulla strider när det forna Jugoslavien föll samman. En av dessa, belägringen av Sarajevo, den längsta belägringen i modern tid, med 12 000 döda, 100 000 skadade och en stad som till 80 % nåddes av bomber och granatanfall. Det är en skymf i Europas moderna nutidshistoria.
Cellon i Sarajevo kretsar kring en sann händelse som inträffade i maj och juni 1992. I en brödkö på en gata i Sarajevo exploderade plötsligt en granat avlossad från bergen omkring. Omedelbart dog 22 människor. På eftermiddagen satte sig cellisten Vedran Smailovic från Sarajevos symfoniorkester vid granatkratern och spelade det klassiska stycket Adagio in G minor av Tomaso Albinoni. Där satt han och spelade i 22 dagar, för att hedra varje människa som dog i brödkön. Efter att granaten i romanen träffat sitt mål får vi följa tre Sarajevobor. Pilen kallas den ena, en kvinnlig krypskytt som får i uppdrag att skydda cellisten under hans cellospelningar. En annan, Kenan, ger sig ut flera kilometer på gator och över broar för att hämta vatten till familjen och en granntant. Dragans fru och barn har redan flytt till Italien. Tonerna från cellon stärker många människor under den drygt tre år långa belägringen, en belägring längre än den av Stalingrad under andra världskriget.
Nu finns Steven Galloways roman översatt till svenska, av Einar Heckscher.
Slavenka Drakulic´ har skrivit ett förord till denna svenska utgåva av Cellon i Sarajevo. Hon är välkänd journalist och författare till reportageboken Balkan Express. I den skildrar hon hur det närliggande inbördeskriget i Jugoslavien för drygt tio år sedan demolerade människors sinnen och liv.
Författaren till Cellon i Sarajevo Steven Galloway föddes 1977 i Kanada och bor fortfarande kvar där. När denna hans tredje roman ges ut översätts den från engelska och har hittills kommit ut i 17 länder.
Recensioner
"Cellon i Sarajevo av Steven Galloway är en sådan bok man är tacksam för att till slut ha hittat fram till ... Pilen, hon skyddar den cellist som under 22 dagar spelar Albinonis Adagio till minne av 22 människor dödade i en brödkö. All läsa och minnas." Kerstin Matz, Dagens Arbete
Lasse Råde, GT: "Mästerligt berättat ... Oerhört gripande." 4 stjärnor av 5
Isabella Rothberg, den finlandssvenska Ny Tid: "Det är ett mångfacetterade persongporträtt som Galloway bjuder på och den mest gripande figuren är utan tvekan krypskytten Pilen ... Berättandet är stramt och följer en vacker melodi ... Trots att Cellon i Sarajevo visar på en djup förståelse för människans tillkortakommanden har Galloway ett atarkt moraliskt budskap. Man måste orka vara människa, man får inte låta krutet kuva civilisationen. Med stråken för cellisten en kamp för värdighet och humanitet"
Khaled Hosseini, författare till romanen om Afghanistan, Tusen strålande solar, säger så här efter att ha läst Cellon i Sarajevo: "Detta är en universell berättelse och ett vittnesmål om hur kampen för mening, värdighet och humanitet även kan uppnås i de mest skräckinjagande och omänskliga situationer."
Katrin Krantz, Expressen: "... omöjligt att inte dras in i skildringen av kampen för att överleva krypskyttar och granater - och som medmänniskor. Man ser staden, hör ljuden och gråter." 4 stjärnor av 5
Nils Schwartz, Expressen, 26 oktober 2009: "Jag önskar att jag kunde ha gått omkring på Sarajevos gator och suttit på dess kaféer med Steven Galloways roman Cellon i Sarajevo i handen. Då skulle den mer än treåriga belägringen ha kommit närmare, jag hade på kartan kunnat följa romanpersonernas riskfyllda vandringar för att hämta vatten eller ta sig till jobbet ... Galloway (född 1975) är kanadensare och har i denna sin tredje roman med beundransvärd inlevelse försökt sätta sig in i hur livet måste ha tett sig för Sarajevos invånare ... Cellon i Sarajevo är en roman man läser med oavbrutet bultande hjärta."
Eva Haskå, Bibliotekstjänst: "Detaljrikedomen i skildringen av stadsmiljön gör det lätt att föreställa sig att man själv går där på gatan, och man undrar hur man själv skulle ha känt sig. Romanen är lättläst, fängslande och uppskakande."
Kristina Simar, bloggrecension: "En oemotståndligt skriven roman av som beskriver händelserna i det belägrade Sarajevo på ett sådant sätt att det känns som om man vore på plats och ser all förstörelse. Hur människor bara helt plötsligt blir nerskjutna på gatan. Helt vanliga oskyldiga. Boken har ett bra upplägg, med korta kapitel som handlar om de tre karaktärerna Pilen – Kenan och Dragan. Det gör att det är lätt att följa med i boken. Kan inte annat än säga att det var en underbar och känslosam skriven bok. Läs den."