Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Bob Dylan: Highway 61 Revisited

33 1/3

Den tredje boken i album-serien 33 1/3

Bob Dylan är 2016 års nobelpristagare i litteratur. En av hans absolut bästa skivor är denna, som ingick i den trilogi han spelade in på knappt ett år, 1965-66.

Köp
125 kr  185 kr 
Pris: 185 kr
Kategori: Fakta & debatt
Översättare: Stig Hansén
Originalspråk: Engelska
Upplaga: 1
Format: 170 x 170
Sidor: 182
ISBN-13: 9789187291760
EAN: 9789187291760
Utgivning: 2016-11-23
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: 33 1/3: Highway 61 Revisited

Om boken

Förutom Highway 61 Revisited så ingick också Bringing It All Back Home och Blonde on Blonde i tilogin.

När Bob Dylan slog igenom så gjorde han det som folkmusiker i Woody Guthries anda. Nu tar han istället med sig musiker in i studion, och inte vilka som helst, till exempel Michael Bloomfield, Al Kooper och Bobby Greggs. Den viktiga svarta producenten hette Tom Wilson. Folkmusik, blandas upp med en rejäl dos blues och rock´n´roll. Lägg därtill Bob Dylans texter som nu belönas med Svenska Akademins Nobelpris i litteratur 2016.

Higway 61, är vid sidan av Route 66, den mest legendariska vägen i USA och sträcker sig från Kanadas gräns i norr ner till Mexikanska golfen i söder. Vägen passerar platser där både Elvis Presley och Muddy Waters är födda, och Bob Dylans uppväxt- och gruvstad Hibbing ligger också strax intill.

Mark Polizzottis bok om den legendariska skivan HIGHWAY 61 REVISITED ingår i den på svenska nystartade serien 33 1/3. Polizzotti är musikskribent och författare från Boston. Boken är en hyllning till dessa tidlösa kompositioner och handlar också mycket om tankar som Bob Dylan själv hade, tolkningar av texterna och huvudpersonens stora integritet när han skapar denna konst som till slut belönas med både Polarpriset och Nobels litteraturpris.

Tidigare utgivningar i serien är Patti Smiths Horses och Neil Youngs Harvest.

Recensioner

"Kan tyckas lite nördigt att gotta sig i detaljer om musiker, texternas uppkomst och betydelse, men som läsare ger det ytterligare ett lager av artisten ifråga ...Det bästa är att ha respektive skiva på spelaren när man läser boken. Det tillför en extra dimension i läsandet, och musiken växer." Han Bryngelson - Norra Skåne

Ur artikeln "Därför är Dylans texter litteratur" på nobeldagen 2016:

"Till den kan man lägga Mark Polizzottis bok Highway 61 revisited som nu påpassligt finns på svenska. Det är en utmärkt liten studie av detta berömda album – sång efter sång. Polizzotti är ingen sedvanlig rockjournalist utan är katalogredaktör på Metropolitan museum, med mera. Hans gehör är varsamt kalibrerat. Stilen jargongbefriad. Bra introduktion ...

Bob Dylan knyter faktiskt an till lyriken som en av de äldsta genrerna – sånglyriken med urgrekiska rötter som sedan vuxit vidare under några tusen år. Lyrik kommer av lyra som ju är en sorts urgitarr. Bellmans luta uppträder någonstans på vägen.

Till det kommer att han under ett halvsekel vävt samman populärmusikens alla genrer med konstkulturen, vilket resulterar i symbioser som få andra egentligen kan efterlikna. Som ingen annan bygger han ut den ”amerikanska sångboken”, genre efter genre. Samtidigt är Dylans skivor ofta nog album som i diktalbum – ibland sammanhållna av en konceptuell tanke." Mikael van Reis - Göteborgs-Posten

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny