Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

David Bowie: Low

33 1/3

Den fjärde boken i album-serien 33 1/3

David Bowie gick bort i cancer den 10 januari 2016. Två dagar tidigare släppte han sitt sista album Blackstar. 2017 fyller det klassiska albumet Low 40 år.

Köp
150 kr
Pris: 150 kr
Kategori: Fakta & debatt
Översättare: Stig Hansén
Originalspråk: Engelska
Upplaga: nr. 1
Format: 170 x 170 mm
Sidor: 142
ISBN-13: 9789187291777
EAN: 9789187291777
Utgivning: 2017-01-10
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: 33 1/3: Low

Om boken

Low var ett banbrytande album med sin kombination av rhythm´n´blues, rock’n’roll och ett elektroniskt landskap som vi aldrig färdats i. Synten användes i treminuterslåtar. Trumljud gjordes trasiga och blev startskott som ljöd länge. Low blev ett kalejdoskop av spontanitet och många omtagningar i studion, både på slottet Château i Frankrike och Hansastudion i Berlin. Samarbetet med Toni Visconti, som producerade Low med hitlåten Sound And Vision, gav oprövade tillskott. Bland musikerna Brian Eno med sina revolutionerande idéer och elektroniska instrument. Och Iggy Pop, punkens Gudfader, fanns med under inspelningarna, och hans album The Idiot spelades in parallellt, medan musikerna inte visste på vems platta musiken skulle hamna.

Ikonen David Bowie fick influenser från kabarédekadens, droger, det självdestruktiva, från expressionistiska konstnärer, det kalla krigets stämningar. Low:s A-sida är en resa in i ensamma rum. På B-sidan fortsätter resan, men låtarna blir ordknappa, hymner och fantasispråk läggs till, det ordlösa, instrumentala tar över. Vad är en människa utan språk? Hur ensam kan hon vara? Low speglar det moderna främlingskapet. Det delade Berlin, Muren, militärzonerna, skotthålen, Speers och nazismens reliker, det sönderbombade vid sidan av det nybyggda – allt det kastar långa skuggor över inspelningen.

Bowie kämpade vid den tiden med vanföreställningar och paranoia. Det var musiken som räddade honom.

Recensioner

"En ödslig stämning ligger som en dimma över hela albumet och just det har Wilcken lyckats rama in i den lilla boken. Genom anekdoter om inspelningsprocessen och välformulerade analyser av text och musik gör han albumet intressant, både för den som aldrig hört skivan och för den som haft den som soundtrack till hela sitt liv." Jacob Snöbohm - Göteborgs-Posten "Kan tyckas lite nördigt att gotta sig i detaljer om musiker, texternas uppkomst och betydelse, men som läsare ger det ytterligare ett lager av artisten ifråga ... Det bästa är att ha respektive skiva på spelaren när man läser boken. Det tillför en extra dimension i läsandet, och musiken växer." Han Bryngelson - Norra Skåne

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny