Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

En gång i Havanna

Denna berättelse kan bara Björn Afzelius skriva

Björn Afzelius (1947-1999) skrev en bok, men desto fler sångtexter och rocklåtar. När han bestämde sig för att skriva romanen så skapade han sitt alter ego – Johnny Ceder.

Köp
150 kr
Pris: 150 kr
Kategori: Roman
Originalspråk:
Upplaga: 2
Format: 145 x 225 mm
Sidor: 318
ISBN-13: 9789187291746
EAN: 9789187291746
Utgivning: 2018-06-20
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

Johnny Ceder tar Kuba med storm. Han har varit där förut, första gången för 14 år sedan, sedan vid upprepade tillfällen. Han njuter, lapar i sig klimatet, dricker drinkar, festar på takterrasser i Havanna, träffar vänner och spelar med nationalhelgonet Silvio Rodríguez. Denna gången träffar han en underskön haitiska, Mercedes, och vill gifta sig med henne och ta henne till Sverige. Hemma väntar hans två barn.

Men kan Mercedes lämna Kuba? Eller är enpartistaten Kuba med ledaren Fidel Castro ett fängelse? Detta upplever Johnny Ceder första gången han träffar Mercedes: ”Jag fann inga som helst ord. Hennes väsen omslöt mig som en varm, urmoderlig omfamning. Jag blev fullkomligt harmonisk av hennes närhet. Hennes aura bäddade in mig i ett absolut lugn och jag förmådde varken tänka, tala eller röra mig. Jag blev nästan sömnig och ville bara dra henne intill mig och känna hennes värme ännu närmare min kropp. Stilla stod jag framför henne och lät mig sänkas allt längre ner mot det stora, varma djupet. Mot hennes själs botten.”

Johnny Ceders politiska uppfattning i En gång i Havanna: ”Jag har inte bytt sida”, sa jag med tillkämpat lugn. ”Jag tror fortfarande på socialismen. Däremot har jag aldrig trott på diktatur. Om folk inte tror på socialismen så ska dom ha rätt att rösta bort den. Detta är grundläggande värderingar för mej. Socialismen får vara så god att försöka övertyga folket om sin förträfflighet, den kan inte pådyvlas människor. Det är en besk sanning, Bobo, att om folk inte vet sitt eget bästa så måste det stå dom fritt att välja ett annat alternativ, oavsett vad du och jag tycker om det. För mej är socialismen en moralfråga, en livsåskådning, ett humanistiskt evangelium.”

Recensioner

"Afzelius språk är välskrivet och vackert, särskilt den levande dialogen imponerar. En gång i Havanna är en läsvärd roman om unga människors förälskelse i och besvikelse på en ideologi som de en gång trodde på." / Rickard Lindholm - Btj

"Han har själv sagt att romanen är en uppgörelse med sitt eget försvar för Kuba när han begrep att landet blivit en diktatur ... Detta är en välskriven bok som har något av äventyrsskildringens dramaturgi i sig. Ibland skiner också den musikaliske textmakarens rutin igenom, inte minst i replikskiften som fått en smak av poesi." / Per Magnusson - Dast Magazine

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny