Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Modersgölen

En roman med övernaturliga inslag

Dramatikern, manusförfattaren och regissören Petra Revenue ger ut sin nya psykologiska roman i genren LOW FANTASY.

Köp
150 kr
Pris: 150 kr
Kategori: Roman
Originalspråk:
Upplaga:
Format: 140 x 215 mm
Sidor: 281
ISBN-13: 9789188753014
EAN: 9789188753014
Utgivning: 2019-01-30
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

Hennes nästa roman Modersgölen rör sig i ett mörkare landskap än det hon tidigare skrivit om i bokform. Det är en relationsroman med övernaturliga inslag.

Albin faller hårt och handlöst för Sanna. Det unga paret älskar vid Modersgölen och när hon, efter föreningen, kastar sig i vattnet är det sista gången han ser henne. Något fasansfullt kommer ikapp. Hon skriker efter hjälp. Varför hoppar han inte i och räddar henne? Han ser något, ett vitt stråk, som mjölk. Eller inbillar han sig? Efter 9 månader då sorg, skuld och mardrömmar håller på att knäcka honom helt, återfår Albin delvis balansen. Hans märkliga syner har fått en förklaring kopplad till hans mammas psykiska sjukdom. Även Elin blev tokig just vid denna natursköna sjö. Det måste vara förträngda minnen som gjort Albin så rädd för vatten. För inte kan det väl vila en förbannelse över platsen?

När Albin får återvända till arbetet efter en tids sjukskrivning känns det som om gud förlåtit honom för att han bevittnat något obeskrivligt utan att gripa in. Men en dag ser han profilen av en höggravid kvinna i dörren. Det är Sanna som kommit tillbaka och hon har en gåva med sig till honom. Hon har med sig Liv.

Berättelsen är inspirerad av Häxhammaren. Den mest inflytelserika instruktionsboken någonsin gällande häxjakt. Boken användes i stor utsträckning under häxprocesserna på 1400–1600-talen inom både protestantiska och katolska områden i Europa.

Petra Revenue undersöker skräckgenren i detta projekt om kvinnlig "ondska" som innefattar både ett prosaprojekt och en film. Titta gärna på trailern som Andreas Wessberg filmat. Egen regi. Vandöda/Modersgölen video smakprov.

Recensioner

"Under tiden jag läser boken kommer jag mer och mer in i den och när jag når upplösningen får jag svar på många frågor. En modern skildring om kvinnlighet och moderskap med allt vad det innebär. Jag är glad att jag läste den."
Karin Carlsson - Bohusläningen, februari 2019

"I bokform är berättelsen en blandning av poetiskt och filosofiskt genusfunderande samt familjedrama ... Urgammal kvinnokunskap ställs mot det grymma, kristna patriarkatet men en kvinnas hämd verkar bara drabba andra kvinnor."
Pia Lindestrand - Btj, feb 2019

"Det är inte helt lätt att placera boken i en genre, men jag ser den som en roman med inslag av magisk realism och en stor portion svart humor som går igen i Petra Revenues tidigare verk. ... Revenue är skicklig på att gestalta det kusliga, så att det blir trovärdigt. Skum som rinner ur näsborrar, grodor och skalbaggar som dyker upp i hemmet och syner från andra sidan som kan liknas vid drömmar. Under läsningens gång kommer jag på mig själv med att vilja låsa dörren och upptäcker till min fasa att varken dörrar eller lås hjälper i de här sammanhangen."
Louise Halvardsson - dagensbok.com, feb 2019

"– Jag visste att jag ville skriva om kvinnlig kollektiv ilska, att vara fast i en kvinnokropp, och om tyst kunskap, berättar Petra över en kopp kaffe i hennes rödpyntade kök i Majorna. Modersgölen är ett försvarstal för det kvinnliga könet. Med boken vill Petra beskriva hur det är att vara fången i en kropp på ett djupt biologiskt plan, liksom kroppen som en förbannelse. (...)
– Samtidigt är det en relationsroman med mycket erotik och magi. Jag blev intresserad av Häxhammaren, en instruktionsbok från medeltiden som användes i häxprocesserna. Jag kan inte förstå att vi inte pratar om detta idag, ett minne som vi kollektivt har glömt bort."
Emilia Palmén - Djungeltrumman, januari 2019

"– Jag har tänkt mycket på hur kvinnlig vrede ser ut. Hur det feminina psyket är konstituerat. Det är så långt från hur folk pratar nu men jag tror att många kvinnor lever med känslan att kroppen nästan blir som ett fängelse, biologiskt ... Jag är feminist, jag tycker inte att man kan behandla människor olika. Jag handleder många människor med en flytande könsidentitet och tar det på fullaste allvar, för den gruppen kan också utsättas för en liknande häxjakt. Men det gör inte att jag inte tror att vi är biologiska varelser. Och jag är intresserad av det feminina psyket."
Hanna Strömbom - Etc, mars 2019

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny