Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Ord och inga visor (pocket)

Låtlyrik 1973-2013

Poetiska bilder och en egensinnig symbolvärld

Rockpoet med en imponerande låtskatt. Ola Magnell är en av de mest underfundiga sångpoeterna i Sverige. Hyllad av fans och kollegor.

Köp
90 kr
Pris: 90 kr
Kategori: Poesi
Förord: Anders Wällhed
Originalspråk:
Format: 110 x 180 mm
Sidor: 337
ISBN-13: 9789187291975
EAN: 9789187291975
Utgivning: 2018-06-20
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Pocket
Originaltitel:

Om boken

2017, i augusti, tilldelades låtskrivaren Ola Magnell Gutaf Fröding-sällskapets lyrikpris.

I Ord och inga visor: låtlyrik 1973-2013 ingår nästan alla av hans hittills utgivna sångtexter, där han fångar upplevelser under fyra decennier. (I boken finns också ett antal opublicerade alster.) Ibland kan en låt komma till snabbt. Vid andra tillfällen har han fått invänta den där ”rätta” frasen. Vissa låtarna har fallit på plats först efter några månader. Han är låtskrivare, en egensinnig rockpoet som inte gått i någons ledband under sitt artistliv.

Ola Magnell föddes 1946 och växte upp på Skälby gård utanför Kalmar. Efter gymnasiet prövade han olika jobb innan utbildningen till journalist kom igång. Sedan 1973 har låtskrivande, skivinspelningar och scenframträdanden pågått på heltid. Han slog igenom redan med sin första singel, Påtalåten. Tre år senare toppade albumet Nya perspektiv skivförsäljningen och tilldelades en guldskiva.

Han skriver i huvudsak allt material själv. Några gånger har han försvenskat och spelat in låtar av Bob Dylan, Paul Simon, Loudon Wainwright III och Tom Waits. Tolv album och en handfull singlar har det hittills blivit. Flera av låtarna har spelats in av andra artister. På 1990-talet hedrades Ola Magnell med Cornelis Vreeswijk-stipendiet, Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris och Fred Åkerström-stipendiet. Men han spelar oförtrutet in nya skivor, senast Vallmoland (2004) och Rolös (2010). Hösten 2015 tilldelades han SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne.

Hans mångåriga vän och kollega Anders Wällhed inleder boken med en personligt hållen prolog, Låtlyrik på egna ben.

PORTRÄTTFOTO: KRISTER HANSSON / IBL Bildbyrå

Recensioner

"Ord och inga visor är en utmärkt samling med Ola Magnells sångpoesi, mest eget förstås men också översättningar. Läs - för orden duger också bra att läsa - och kolla vilken snill- och ordrik ordbehandlare och poet han är. Och politisk, från starten och fortfarande, oavsett vad vissa i 70-talets musikrörelse påstod!"
Bengt Eriksson - Hifi-musik

"Eleganten. Få artister har skämt bort lyssnarna med så många intelligenta texter som Ola Magnell. Nu finns de samlade i bokform."
Måns Wallgren - från intervju i DN

"Ton- och ordkonsten har sedan urminnes tider levt i symbios med varandra. Harmoni, rytm, melodi. Jag kan förstå att Ola Magnell bävade inför att sätta samman sin sångskatt i en bok med hårda pärmar. Han behöver inte orolig. Det fungerar alldeles utmärkt. Ord och inga visor kan läsas från pärm till pärm och ger vid handen även en bild av rådande tidsanda genom fyra decennier."
Ulf Lundén - Dala-Demokraten

"Lästa som enbart text, utan musiken i öronen, skruvas låtarnas tonläge ned. Utan Magnells ironiska röst dämpas humorn. Och utan de musikaliska sprången mellan countrydoftande visrock och ylande åttiotalssynthar blir intrycket mer sammanhållet ... Han kan vara en skoningslöst sträng iakttagare som genomskådar förljugenhet hos andra, samtidigt som han bannar sig själv för lathet och okoncentration ... Nu förtjänar vår bästa textförfattare mer uppmärksamhet. Ge honom en professur i ämnet svenska som pop- och rockspråk. Boka honom åtminstone till nästa säsong av Så mycket bättre i TV4. Jag gissar att redaktionen redan har frågat och fått nej."
Clara Törnvall - Aftonbladet

"Sångerna blottar en känslig själ där humorn samtidigt ofta är närvarande. Formuleringsförmågan och originaliteten är alltid påtaglig."
Morgan Palmqvist - Bibliotekstjänst

"Jeg er hundre prosent sikker på at Magnells musikk og tekster vil leve lenge fordi Magnell etter min vurdering nok er blant de beste i Norden når det gjelder å skrive poesi."
Ketil Edmond Fjed - viser.no

Från intervju i Nya Wermlands-Tidningen, 5 april 2016:
"230 sidor med idel låt­texter kan låta mastigt men går försvinnande lätt att ta till sig, även om en läsning pö om pö förstås är att rekommendera. Här hittar vi allt från folkhemsfavoriterna till de mindre allsjungna men poetiskt finstämda och existentiellt intressanta sångerna ... Ola har rört sig fritt som en fågel inom olika genrer: pop, rock, blues, visa, progg. Men till fullblodsproggarna var förhållandet länge svajigt ... I Ord och inga visor finns mycket att hämta för den som sätter värde på lyrik av hög klass. Boken är en skattkista för Ola Magnells många trogna fans – och en inspirationskälla för alla nya att söka sig vidare också till hans musik." (av Harry Lord)

Från intervju i Aftonbladet, 27 mars 2016:
"Av somliga har han kallats rockens Tranströmer och han lyfts fram som en av de stora svenska låtskrivarna av vår tid.
Vad händer framöver i ditt liv?
- Förutom att spela, släpper jag låtlyrikboken nu i mars. Sen kommer jag troligen att ströjobba ett tag till.
Och det är för att du har så låg pension?
- Ja delvis, 8000 efter skatt klarar jag mig inte på. Om det blir tid och energi över vill jag gärna hinna skriva lite hågkomster. Göra mitt eget bokslut." (av Jonathan Jeppsson)

Från intervju i Norra Skåne den 18/1 2016:
"Någon ny platta är inte planerad även om det finns gott om material till det. Däremot en bok – Ord och inga visor - där Ola Magnell samlat nära 180 av sina sångtexter, varav ett 15-tal som aldrig har getts ut.
– Jag kan se nu när jag gått igenom alla låtarna att de från början kunde vara väldigt impressionistiska, långa och ordrika. Uppåt tolv minuter. Vissa får mig att rodna ända ned till tårna. Men någonstans på 80-talet vände det och jag började formulera mig mer kortfattat. i 'Livet är en cykeltur' och vissa rader i 'Lisa Lucidor' kan jag känna att jag lyckats rätt bra."

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny