Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Buss på villovägar

En amerikansk nobelpris-berättelse

En nyöversättning av BUSS PÅ VILLOVÄGAR, efter mer än 70 år. John Steinbecks roman är fortfarande en mycket stark amerikansk berättelse.

Köp
135 kr  195 kr 
Pris: 195 kr
Kategori: Roman
Förord: Per-Olof MattssonÖversättare: Hans Berggren
Originalspråk: Engelska
Upplaga: 1
Format: 140 x 200 mm
Sidor: 282
ISBN-13: 9789188753090
EAN: 9789188753090
Utgivning: 2019-08-28
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: The Wayward Bus (1947)

Om boken

Berättelsen BUSS PÅ VILLOVÄGAR påbörjas i en vägkorsning i södra Kalifornien nära den mexikansk gränsen. Där driver Juan, som har sina rötter både på Irland och i Mexiko, en restaurang och en bilverkstad. Bussbolaget Greyhound kör inte längre än hit, till Rebel Corners. När passagerarna ändå vill vidare tar Juan med sig dem i sin egen skraltiga buss till nästa anhalt, San Juan de laCruz. I romanen blir de åtta stycken i den gamla bussen, som i hällande regn kör fast ute på den leriga ödsliga vägen. I denna pressade situation tvingas människorna konfronteras med varandra, med sin ensamhet och egoism, sina drömmar, rädslor och sexuelladrift. Under den polerade ytan ruvar sanningarna.

Efter sjuttiotvå år ges John Steinbecks BUSS PÅ VILLOVÄGAR ut i NYÖVERSÄTTNING av Hans Berggren. Originalet gavs ut 1947 och den svenska översättningen samma år. På 1950-talet filmatiserades romanen med Jayne Mansfield i den kvinnliga huvudrollen. Uttrycket "buss på villovägar" är det många som har använt sig av, både i litteraturen och i musikbranschen.

I FÖRORDET presenteras boken av Per-Olof Mattsson: "Romanens bild av ett USA i miniatyr är en bild av splittring. Passagerarna har inget gemensamt. De talar allihop som om de hörde hemma i egna sfärer. De saknar ett gemensamt språk och gemensamma visioner om framtiden. Berättelsens kraft och klassikerstatus blir tydlig i igenkänningen och humorn.

Recensioner

I motiveringen till John Steinbecks Nobelpris 1962 hette det: "För hans på en gång realistiska och fantasifullaberättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn."

"De åtta passagerarna representerar ett genomsnitt av dåtidens amerikanska samhälle. Då, liksom nu, var USA ett splittrat samhälle. Här finns den arroganta överklassen, liksom de som står lägre på den sociala rangskalan. Steinbeck skildrar deras själsliga ensamhet, sexuella fantasier, längtan och drömmar. Språket är rakt och enkelt och nyöversättningen av Hans Berggren är välgjord. Miljön framträder bildrikt." Kent Lidman - Btj, sept 2019

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny