Rikedom förpliktigar
Kulturdonnationernas Göteborg 1850-1920
Donnationer bygger upp kulturlivet
I Rikedom förpliktigar granskar Jan Christensen de många faktorer som samspelade till att på kort tid göra Göteborg till en kunskaps- och kulturstad av format.
Om boken
Författare till boken, Jan Christensen, skildrar de olika etapperna i detta kulturbygge, hur institutioner som högskola, konstmuseum, konserthus med mera kom på plats och ger en utförlig presentation av de viktigaste familjerna som blev de mest betydande donatorerna i Göteborg från 1850 fram till 1920.
Orsaken för Göteborgs framsteg var inte minst det låga skattetrycket, som lade grunden till enorma förmögenheter, en viktig förutsättning för de stora donationerna till kulturella ändamål. En annan faktor av betydelse var den grupptrycksmentalitet som fick donatorerna att bjuda över varandra. Hade den ene skänkt medel ville den andra inte vara sämre. Även konkurrensförhållandet till Stockholm spelade roll.
Göteborg hade länge rykte som handelsstad utan förfining och ville komma ikapp huvudstadens kulturella försprång. Med kultursatsningarna, som började ta fart från och med 1850-talet, skulle grosshandlareliten i den västsvenska handelsstaden uppvisa samma företagsamhet och innovationsförmåga som man tidigare visat prov på i kommersiella sammanhang. I det sena 1800-talets Göteborg hade kulturintresse blivit den kanske viktigaste markören för medelklassrespektabilitet. En ingående studie om dessa förhållanden finns i Rikedom förpliktigar. Kulturdonnationernas Göteborg 1850-1920.
Recensioner
"I Rikedom förpliktigar undersöks de många faktorer som samspelade till att på kort tid göra Göteborg till en kunskaps- och kulturstad av rang ... Författare till boken, Jan Christensen, skildrar de olika etapperna i detta kulturbygge." Nättidningen Svensk Historia - maj 2020
"Allmosornas stad. Göteborgs-andan har blivit ett (ö)känt begrepp för lukrativt samarbete mellan näringsliv och politiker. I boken Rikedom förpliktigar tillför historikern Jan Christensen termen 'allmosornas stad' för att belysa de stora och unika kulturdonationerna i just Göteborg under perioden 1850-1920. Det var en tid när de mest välbärgade göteborgarna förväntades att dela med sig av sin rikedom." Populär Historia, nr 11 - 2020