Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Strindbergsfejden

Sveriges mest hätska mediedebatt

Strindbergsfejden är fortfarande Sveriges mest hektiska kulturdebatt, mer än hundra år efter att den bröt ut 1910, två år innan upphovsmannen avled.

Köp
125 kr  175 kr 
Pris: 175 kr
Kategori: Fakta & debatt
Efterord: Per Magnus JohanssonFörord: Tomas Lindelöw
Originalspråk:
Upplaga:
Format: 140 x 220 mm
Sidor: 172
ISBN-13: 9789188753052
EAN: 9789188753052
Utgivning: 2020-05-20
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

I Strindbergsfejden deltog närmare 300 debattörer som skrev över tusen tidningsartiklar.

August Strindberg skrev själv drygt 50 artiklar i en rad aktuella samhällsfrågor. Men det som gjorde debatten så intensiv var att han hade fyra frontlinjer, och dessa retade upp det etablerade och konservativa Sverige år 1910. Strindbergs fyra frontlinjer var kungahuset, Svenska Akademien, Verner von Heidenstam och Sven Hedin.

I artikeln ”Faraon-dyrkan” angreps den sedan länge utbredda kulten av krigarkungen Karl XII. Svenska Akademien tyckte Strindberg var en krets för inbördes beundran. Verner von Heidenstam, som var dess största försvarare, skrev ren smörja tyckte Strindberg i artikeln ”Två Konungar”. Upptäcktsresande Sven Hedin var på mångas läppar, honom gjorde Strindberg narr av i ”Upptäckar-Humbug”.

Detta var inte August Strindbergs första fejd. Redan 1884 ställdes han inför domstol för att han hade häcklat Svenska kyrkans heliga sakrament nattvarden. Denna bok ger även en inblick i striden som följde efter novellen "Dygdens lön". Boken innehåller också ett urval lämpliga dikter och brev, av Strindbergs egen hand.

Dessutom har idé- och lärdomshistorikern och psykoanalytikern Per Magnus Johansson skrivit en essä som avslutning, om denna omtalade och omskrivna Strindbergsfejd.

Läs gärna mer på Per Magnus Johanssons egen hemsida: http://permagnusjohansson.com/nyheter/per-magnus-johansson-och-strindberg/

Tomas Lindelöw presenterar urvalet av texter i bokens förord.

Recensioner

"I Strindbergsfejden har Lindelöws förlag valt ut och sammanställt de centrala texterna i ett av förra seklets stora kulturbråk. Ett bråk som får debatterna om #metoo, Bokmässan, kulturmän, Svenska Akademien och Aron Flams svenska tiger att kännas ungefär lika livliga som höstens digitala bokmässa. Den moderna svenska kulturdebatten är nästan alltid sval och distanserad och vad värre är, den är sval med flit ... Just den svenska fegheten och tvekandet inför att riskera sina kontakter och positioner är något Strindberg verkar se som sin livsuppgift att avslöja, göra narr av och – genom sina egna debattinlägg – försöka balansera ... På Strindbergs tid utestängde hierarkier och dåtida uppfattningar om kön och klass många från den offentliga debatten. Ändå deltog närmare 300 debattörer i Strindbergsfejden och hela 465 debattinlägg författades." Lisa Bjurwall - Arbetet, 2 november 2020

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny