Min Martina
Debut med blinkning åt romanklassikern MAKEN

Jon Jordås debuterar med en roman som lånar innehåll från Gun-Britt Sundströms klassiska roman från 1970-talet, MAKEN.
Om boken
Men i MIN MARTINA prövas relationerna i en tid då 2010-talet går över i 2020-tal, och mycket har förändrats. Men inte drömmarna om att kärleken är störst av allt.
Gustav drömmer om ett långt och trofast liv, som hans föräldrar och farföräldrar har levt. Men efter att ha träffat Martina på universitetet i Stockholm tvingas han tänka om. Hur mycket de än umgås, gör utflykter, pratar och sover tillsammans vägrar hon att kalla deras nyvunna liv för att ”vara ihop”. Gustav presenterar henne för sin farmor och farfar på Ljusterö, för sin mamma, pappa och bror. Men Martina försvinner istället iväg med en annan älskare. Friheten för henne är nödvändig. Hon våndas ändå, vill inte vara utan Gustav, men klarar inte av att vara uppbunden.
Gustav har testat att vara kristen och nykterist. Nu prövar han att leva som Martina vill, laddar ner dejtingappar och upptäcker något som kallas ”poly-Sverige”.
Recensioner
"I helgen läste jag Jon Jordås debutroman Min Martina ... Vid sidan av parets relation illustrerar boken en av svensk samtids största konflikter: mellan idealet om självständighet å ena sidan och deet alltjämt grundläggande behovet av trygghet å andra sidan ... Den svenska teorin om frihet bör därför inte tolkas som att ensam alltid är stark, utan att vi ska stå fria att välja vilka andra vi formar våra liv tillsammans med. Det borde nog fler än Martina fundera över."
Max Sjöberg, ledarskribent - Dagens-Nyheter, 27 augusti 2021
"Anslaget är lätt som hos föregångaren, och här finns också en befryndad distans till det berättade, en stillsamt ironisk blick som värmer stil och läsare. Som Stockholmsskildrare är Jordås liksom Sundström alldeles utmärkt ... Redan efter ett par dejter börjar han babbla om giftermål och barn. Stopp din tönt!, vill man ropa åt honom. Du skräms!"
Petter Lindgren - Aftonbladet, 31 oktober 2020
"Jon Jordås har hittat tonen och är säker i stilen ... Även Martinas och Gustavs gnabbande om små och stora saker i samtiden är fint och ofta väldigt roligt skildrat. Men det som ytterst gör den här boken fängslande är att Jordås lyckats behålla känslan av att det i så hög grad är läsarens berättelse. Tankarna snurrar hela tiden igång kring de allvarsamma frågorna om kärlek, frihet och moral."
Per Engström - P1 Kultur, 14 okt 2020
"Nej, här är det Gustav som med sin barnsliga energi får stå för både karisma och substans. Trots sin självupptagenhet vågar han stå naken och oskyddad inför världen, och hans ömsinta sätt att röra sig i ett universum befolkat av djupt älskade människor, är helt enkelt rörande.
Och kanske är det bara jag, men är det inte väldigt ont om sexuellt uppriktiga litterära skildringar av hur det är att vara ung, förälskad kille?"
Ulrika Kärnborg - Expressen, 18 december 2020
"Jon Jordås lyckas hålla MAKEN på armlängds avstånd och väva sin egen berättelse. Han gör det bra. Jag kapitulerar!"
Qia Rindevall - Journalisten, 17 december 2020
"Nu är det 2020-talets Sverige med pandemi och Tinder, men huvudfrågan är densamma. Går det att behålla sin integritet men också vara del av en tvåsamhet? ... Tempot är lugnt och det är inte en historia som vänder ens värld upp och ner. Men det är en underhållande roman som ändå planterar små griller i ens huvud."
Rasmus Klamas - Btj, okt 2020
"Jordås följer för den delen Sundström mycket fritt. Exempelvis utspelas hans roman under drygt ett år och inte under sju, som MAKEN gjorde ... Jag läser raskt och hungrigt. Nickar gillande ibland. Grimaserar ibland."
Urban Jarvid - Barometern, 8 november 2020
"Jordås har tagit Gun-Britt Sundströms moderna klassiker ”Maken” från 1970-talet, placerat den i nutid och låter Gustav istället för Martina föra sin talan. Och det funkar!" 4 stjärnor av 5 möjliga.
Catarina Berglund - Kommunalarbetaren, 27 nov 2020
"Att jag inte faller i gråt under läsningen beror på att både Gustav och Martina är ljuvligt roliga - så jag skrattar istället åt eländet ... Till Gustav och Martina kommer förstås ingen brevbärare två gånger om dagen. Men chatten dem emellan är vital och messengertråden vilar sällan. Vem behöver den andra/den andre mest? Det som Gustav och Martina plågas av är detsamma som ungdomar i alla tider har plågats av - en kärlekslängtan trots alla hinder (inte minst hindren mellan dem och inom dem). Med elegant detaljpregnans, gott humör och kärlek till Gun-Britt Sundströms roman följer Jon Jordås i Min Martina handlingstråden i Maken."
Lena Kjersén Edman - Västerbottens-Kuriren, 26 okt 2020
"Bokens första tryckning sålde slut, och bland de tidigaste läsarna var Gun-Britt Sundström, som fick boken skickad till sig direkt efter tryck, berättar Jon.
– Redan efter nåt dygn skrev hon till mig på Messenger, och hade läst den. Det var jättekul att hon hörde av sig så snabbt! Jag blev lite överraskad av vad hon sa. Jag ska inte återge det, eftersom hon skrev privat, men det var en fin konversation."
Hanna Westerlund - Tidningen Syre, 7 dec 2020
"Jag tyckte mycket om den här boken och sträckläste den iprincip. Den är rapp och känns väldigt beskrivande utav vår tid år 2020. Är spänd på att se vad Jordås skriver härnäst!"
Rebecca Sundh - Instagram, beccasbokhylla, 18 december 2020