Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Svenska 70-talsmöbler

I plast, stål, furu och manchester 1969–1980

Författarens andra detaljrika bok om Svenska Möbler

Detta är Andreas Siesings andra referensverk om Svenska möbler och design.

Köp
360 kr
Pris: 360 kr
Kategori: Fakta & debatt
Originalspråk:
Upplaga: 1
Format: 185 x 300 mm
Sidor: 640
ISBN-13: 9789188753267
EAN: 9789188753267
Utgivning: 2021-03-03
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

Flera trender inom möbeldesign brottades med varandra, under detta dynamiska årtionde, SVENSKA 70-TALSMÖBLER. Det som började med färgglada interiörer, spånskivor och skurna skumgummiblock, tog vägen förbi massivt furu och skinnimitationer, till plysch, storblommigt och svällande soffkuddar.

70-talet genomgick flera metamorfoser. De snurrbara plastfåtöljerna som vände sig till den nya kundgruppen tonåringar fanns sida vid sida med den vuxna smaken som anammade gammal engelsk stil. Konkurrensen från Östeuropa tog fasta på möbler av plywood och plast i alla upptänkliga former. När importen av statusmöbler från Syd- och Västeuropa också trängde undan det svenska, så genomgick branschen en strukturomvandling. Svensk möbeltillverkning tvingades krympa och tänka nytt. Konkurrensen från storskalig industriproduktion utanför landets gränser ersatte fler och fler av svenska snickeriföretag.

SVENSKA 70-TALSMÖBLER ger röst åt många i möbelbranschen, som IKEA:s vd Hans Ax, Möbelinstitutets talesperson Erik Berglund och Svenska Dagbladets journalist Ulla Wingård. En storsäljande möbelsuccé var Bruno Mathssons fåtölj Karin, Svensk Fur, ett matbord från Huskvarna och en fåtölj i plast från Tranås, Apollo, var också ett försök från svenska möbeltillverkare att möta den utländska konkurrensen.

ANDREAS SIESING:s första omfattande bok om svensk möbeldesign hette Svenska möbler: Folkhemsform i ull, jakaranda, furu och bok 1949–1970. Denna den andra heter Svenska 70-talsmöbler: I plast, stål, furu och manchester 1969–1980.

Recensioner

"MÄKTIG NOSTALGITRIPP. Om man, som undertecknad, är uppvuxen med 70-talet är detta en nostalgisk guldgruva (jag skriver detta sittande i Ikea-fåtöljen Planet, ritad av Alf Svensson och Yngvar Sandström 1972, och presenterad på sidan 382). Men boken är förstås lika värdefull som referensverk för auktionshus, samlare, designstudenter och alla andra med smak för tidens extravaganta design." Bo Madestrand - Tidskriften FORM, nummer 3 / 2021 (Fem stjärnor: En så gott som perfekt tidsskildring.)

"Boken är ett mästerverk med över tusen svensktillverkade 70-talsmöbler, som man återkommande hittar på loppisar, mässor och hos de etablerade auktionshusen, men få har vetat vem som formgivit och producerat dem. Tills nu." Pontus Silverstolpe - barnebys.se, juli 2021

"Vill du ha en nostalgitripp i det svenska storblommiga 1970-talet är den här nya boken något för dig." Aftonbladets Inredningsmagasin, juni 2021

"Boken, som är lättläst och välskriven men en mycket tydlig struktur och tilltalande grafisk form, vänder sig till en bred läsekrets av studenter och lärare på universitetsnivå, museianställda, möbelproducenter, auktionister samt till den breda designintresserade allmänheten. Denna lustfyllda och lärorika läsning ger aha-upplevelser med igenkännanden för många läsare." Christer Olsson - Btj, april 2021

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny