Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

En underbar torsdag

Nobelpristagaren 1962 - för humor och medkänsla

John Steinbeck fick Nobelpriset 1962: ”För hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.”

Köp
110 kr
Pris: 110 kr
Kategori: Roman
Förord: Per-Olof MattssonÖversättare: Einar Heckscher
Originalspråk: Engelska
Upplaga: 2
Format: 110 x 180 mm
Sidor: 303
ISBN-13: 9789188753465
EAN: 9789188753465
Utgivning: 2022-05-07
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Pocket
Originaltitel: Sweet Thursday (1954)

Om boken

EN UNDERBAR TORSDAG utspelar sig, precis som DET STORA KALASET, i den lilla fiskeristaden Monterey på Kaliforniens kust, snarlik den stad där John Steinbeck växte upp. Mac finns förstås där, han som är den påhittigaste av dagdrivarna i Ungkarlspalatset. Till etablissemanget Björnflaggan anländer en dag den unga kaxiga kvinnan Suzy, som av värdinnan Fauna bjuds en plats på bordellen. Livsmedelsaffären drivs av Joseph and Mary Rivas, med ett småkriminellt förflutet. Fortfarande är Doc, läkaren och marinbiologen, den person som allt kretsar kring. 

Nyöversättningen av Einar Heckscher presenteras av Per-Olof Mattsson, som skriver: ”Steinbeck framträder tidigt som kritiker av konsumtionssamhället och dess överdrifter under den tid när USA inträder i shoppingens tidsålder.” 

I motiveringen till John Steinbecks Nobelpris 1962 hette det: ”För hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.” Något som stämmer bra in på både DET STORA KALASET och EN UNDERBAR TORSDAG, praktfulla romaner med stort socialt patos, utgivna med nio års mellanrum.

Recensioner

"John Steinbeck kantar sin historia med så många människoöden och misslyckanden så att man sträcker vapen: en värld där tiggare och lodisar betraktas som riktiga människor med rätt vanliga (om än röriga) liv, bara en sån sak!" / Lotta Olsson - Dagens Nyheter 

"Einar Heckscher står för en utmärkt nyöversättning av den dialogtäta romanen där marinbiologen Doc, bordellmamman Fauna och hennes protegé Suzy står i centrum. En underbar torsdag är, till skillnad från Möss och människor och Vredens druvor, en lättsam roman med ironiska inslag utan tydlig ambition att berätta något viktigt. Men under den glättiga ytan bubblar viss samhällskritik. För dagens läsare är Steinbecks utsökta berättarförmåga största behållningen." Chatarina Bergman - Btj

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny