Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Den långa dalen

Nobelpristagarns enda novellsamling

Tolv noveller av nobelpristagaren John Steinbeck, där den ena inte tidigare varit publicerad. Per-Olof Mattsson presenterar novellsamlingen Den långa dalen.

Köp
155 kr  220 kr 
Pris: 220 kr
Kategori: Noveller
Förord: Per-Olof MattssonÖversättare: Thorsten Jonsson
Originalspråk: Svenska
Upplaga: 1
Format: 145 x 200 mm
Sidor: 280
ISBN-13: 9789188753496
EAN: 9789188753496
Utgivning: 2022-10-14
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: The Long Valley

Om boken

I nobelpristagaren John Steinbecks novellsamling DEN LÅNGA DALEN möts läsaren av tolv noveller, omsorgsfullt utmejslade personporträtt av människor nerifrån kuststaden och i den långa dalen upp mot Kaliforniens bergsmassiv och karga natur. Det är Doktor Phillips, snarlik den marinbiolog som romanen DET STORA KALASET handlar om. Det är också Mike som iakttager lynchningen av en svart man, de båda fackföreningsmännen Root och Dick, lantbrukarhustrun Mary, även Emma och Elisa. Den förståndshandikappade Björnjohnny. Det är Jim Moore som gifter sig med den unga jugoslaviska tillgivna kvinnan Jelka Selpic från grannbyn. John Steinbecks långnovell Den röda ponnyn finns också med, precis som i originalboken THE LONG VALLEY från 1938. Denna novell och flera andra i samlingens inkännande berättelser har filmatiserats.

I förordet skriver Per-Olof Mattsson: ”Thorsten Jonssons omdöme om Den långa dalen kan kanske förvåna oss idag. Han menade att den var 'en av de främsta' av alla de 'utomordentliga novellsamlingarna i mellankrigsårens amerikanska diktning'. Den är 'kanske', skrev Jonsson 1941, 'Steinbecks hittills mest betydande bok'. Han satte den alltså högre än Vredens druvor!

I motiveringen till John Steinbecks Nobelpris 1962 hette det: ”För hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.”

Översättning: Thorsten Jonsson

Recensioner

"Denna utgåva innehåller ett intressant nyskrivet förord av docent Per-Olof Mattsson och den första svenska översättningen av kortnovellen 'Frukost'. Trots decennierna som passerat finner sig texterna väl hemma i ett amerikanskt arv av intellektuell, brutalrealistisk western som är nog så eftertraktat idag ... det är mycket välskrivet."  /  Thomas Jonsson - Btj, nov 2022

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny