Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

En gång i Havanna

Artisten Björn Afzelius skrev också en roman

Björn Afzelius (1947-1999) skrev en bok, romanen En gång i Havanna, om landet Kuba som han hade väldigt blandade känslor till.

Köp
110 kr
Pris: 110 kr
Kategori: Roman
Originalspråk: Svenska
Upplaga: 2
Format: 110 x 180 mm
Sidor: 423
ISBN-13: 9789188753700
EAN:
Utgivning: 2023-06-08
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Pocket
Originaltitel:

Om boken

BJÖRN AFZELIUS skrev bara en bok, men desto fler sångtexter och rocklåtar. När han skrev romanen om Kuba skapade han ett alter ego, en blandning av den verklige Björn och den påhittade … Johnny Ceder.

JOHNNY CEDER omfamnar Kuba. Han har varit där flera gånger, kan se och känna förändringarna och är kritisk. Johnny njuter, badar, dricker drinkar, festar på takterrasser i Havanna, träffar vänner och spelar gitarr och sjunger med nationalhelgonet Silvio Rodríguez. 

Just under denna resan träffar han den undersköna haitiskan, Mercedes, och vill gifta sig med henne och ta med henne hem till Sverige. Där väntar hans två barn. Men kan Mercedes lämna Kuba? Eller är enpartistaten Kuba med partiledaren Fidel Castro ett fängelse?

Berlinmuren har fallit några år tidigare, Sovjetunionen har upplösts och har sitt gamla namn Ryssland igen. Kuba är sedan slutet av 50-talet satt i blockad av USA och nu har också leveranserna av mat och olja från det nya Ryssland upphört. 

JOHNNY CEDER blir vid första mötet omedelbart förälskad i Mercedes:

”Jag fann inga som helst ord. Hennes väsen omslöt mig som en varm, urmoderlig omfamning. Jag blev fullkomligt harmonisk av hennes närhet. Hennes aura bäddade in mig i ett absolut lugn och jag förmådde varken tänka, tala eller röra mig. Jag blev nästan sömnig och ville bara dra henne intill mig och känna hennes värme ännu närmare min kropp. Stilla stod jag framför henne och lät mig sänkas allt längre ner mot det stora, varma djupet. Mot hennes själs botten.”

Recensioner

"Afzelius språk är välskrivet och vackert, särskilt den levande dialogen imponerar. En gång i Havanna är en läsvärd roman om unga människors förälskelse i och besvikelse på en ideologi som de en gång trodde på." / Rickard Lindholm - Btj 

"Han har själv sagt att romanen är en uppgörelse med sitt eget försvar för Kuba när han begrep att landet blivit en diktatur ... Detta är en välskriven bok som har något av äventyrsskildringens dramaturgi i sig. Ibland skiner också den musikaliske textmakarens rutin igenom, inte minst i replikskiften som fått en smak av poesi." / Per Magnusson - Dast Magazine

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny