Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Bröllop och Sommar

två essäböcker

Tolv nyöversatta essäer av Albert Camus

Essäsamlingen Bröllop är Albert Camus andra ungdomsverk från 1936.1954 gav Camus ut samlingen Sommar, som anses vara en slags fortsättning på Bröllop.

Förboka
195 kr
Pris: 195 kr
Kategori: Noveller
Förord: Michael AzarÖversättare: Joachim Forsgren
Originalspråk: Franska
Upplaga: 1
Format: 135 x 215 mm
Sidor: 162
ISBN-13: 9789188753571
EAN:
Utgivning: 2024-04-10
Lagerstatus: Kommer snart
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Noces suivi de L'été

Om boken

Essäsamlingen Bröllop är Albert Camus andra ungdomsverk. Som 23-åring skriver han att det är Medelhavet han gifter sig med. Texterna handlar också om ungdomens gratisnöjen i Alger, om romerska ruiner i Algeriet, men även intryck från Italien och om mästarnas målningar i Florens. I den avslutande essän ”Öknen” finns också några röster från William Shakespeares olyckliga älskande par, i skådespel som ofta utspelar sig på platser i Italien.


1954 gav Camus ut samlingen Sommar, som anses vara en slags fortsättning på Bröllop, prosapoesi med landskapsskisser från europeiska städer vid Medelhavet. Det är en författare i exil, med franskan som modersmål, där Algeriet fortfarande är hans ”verkliga fosterland”. Havet är en metafor för evigheten. Sokrates, Platon och Hegel figurerar, med tankar som spänner mellan meningslöshet och samtida förnuft. Han funderar i ”Gåtan” över att omgivningen ger honom etiketten ”det absurdas skildrare”.


1957 tilldelades han Nobelpriset i litteratur med motiveringen: ”För hans betydelsefulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid.” 


Introduktionen till denna essäsamling är skriven av psykoanalytikern Michael Azar


Översättning: Joachim Forsgren

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny