Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Buss på villovägar (pocket)

En av Steinbecks klassiska romaner

Efter sjuttiotvå år ges Buss på villovägar ut i nyöversättning, denna gång av Hans Berggren.

Förboka
95 kr
Pris: 95 kr
Kategori: Roman
Förord: Per-Olof MattssonÖversättare: Hans Berggren
Originalspråk: Engelska
Upplaga: 2
Format: 110 x 178 mm
Sidor: 338
ISBN-13: 978-91-88753-83-0
EAN:
Utgivning: 2024-08-20
Lagerstatus: Kommer snart
Bandtyp: Pocket
Originaltitel: The Wayward Bus

Om boken

Buss på villovägar påbörjas i en vägkorsning i södra Kalifornien, nära den mexikansk gränsen. Där driver Juan en restaurang och en bilverkstad. Bussbolaget Greyhound kör inte längre än hit, till Rebel Corners. När passagerarna ändå vill vidare tar Juan med sig dem i sin egen skraltiga buss till nästa anhalt, San Juan de la Cruz. I romanen blir de åtta stycken i den gamla bussen, som i hällande regn kör fast ute på den leriga ödsliga vägen. I denna pressade situation tvingas människorna konfronteras med varandra, med sin ensamhet och egoism, sina drömmar, rädslor och sexuella drift. Under ett polerad ytan bubblar sanningar. 

Hans Berggren har gjort denna nyöversättning av John Steinbecks klassiska roman. På 50-talet filmatiserades romanen med Jayne Mansfield i den kvinnliga huvudrollen. Uttrycket ”buss på villovägar” är det många som har använt sig av, både i litteraturen och i musikbranschen. Berättelsens kraft blir tydlig i igenkänningen och humorn.  

I förordet presenteras boken av Per-Olof Mattsson: ”Romanens bild av ett USA i miniatyr är en bild av splittring.”      

I motiveringen till Nobelpriset 1962 hette det: ”För hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.” 

 

Recensioner

"De åtta passagerarna representerar ett genomsnitt av dåtidens amerikanska samhälle. Då, liksom nu, var USA ett splittrat samhälle. Här finns den arroganta överklassen, liksom de som står lägre på den sociala rangskalan. Steinbeck skildrar deras själsliga ensamhet, sexuella fantasier, längtan och drömmar. Språket är rakt och enkelt och nyöversättningen av Hans Berggren är välgjord. Miljön framträder bildrikt." Kent Lidman - Btj, sept 2019

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny