Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Pedro Páramo

Inspirationskälla till andra författare

Juan Rulfo har en plats i världslitteraturen tack vare romanen Pedro Páramo.

Förboka
195 kr
Pris: 195 kr
Kategori: Roman
Originalspråk: Spanska
Upplaga: 1
Format: 140 x 200 mm
Sidor: 224
ISBN-13: 9789188753779
EAN:
Utgivning: 2024-11-13
Lagerstatus: Kommer snart
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Pedro Páramo

Om boken

Den mexikanska författaren Juan Rulfo (1918–1986) var en föregångare till den magiska realismen. Han har en plats i världslitteraturen tack vare romanen Pedro Páramo, som utomlands kommer i nya upplagor och är översatt till 17 språk. 


Gabriel García Márquez inspirerades av den. Själv har Juan Rulfo inspirerats av flera nordiska författare som Selma Lagerlöf och Halldór Laxness. Pedro Páramo översattes 1960 till svenska. Juan Rulfo omarbetade sin roman flera gånger, även efter 1960. Juan Rulfos sista versionen från 1982 översätter nu Yvonne Blank, med Mari Höglund som redaktör. 


Fadern Pedro drivs av ensamhet, hämnd och våld. Han är en despot i byn, och hans son är på jakt efter den okände fadern. I ökenmiljön är skördetiden kort, arbetet hårt, fattigdom och hunger vardag. Ett tema är sorgen om förlorad jord, ägodelar och just identitet. Mexicos nära förhållande till döden och de döda tar stor plats i hans verk. Författarskapet präglas av indiansk folktro och det övernaturliga. I Pedro Páramo innehåller den lyriska romanens andra del röster som stiger upp ur kyrkogårdens gravar.    


Juan Rulfo föddes i byn Sayula på den mexikanska landsbygden, 1918. Hans far dog i krig när han var sex år, hans mor några år senare, då togs han till ett klosterinternat. Som vuxen flyttade han till Mexico City och etablerade sig där. 


Förordet skriva av Anna Forné, litteraturvetare och professor i spanska

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny