Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Rafik Saber

Introduktion av en kurdisk författare

Rafík Saber flyttade till Sverige 1989. Han är chefredaktör för den kurdiska kulturtidskriften Rabun. Nu debuterar han på svenska med den översatta diktsamlingen Istidens epok.

Istidens epok är ett urval dikter från hans fem mest centrala poesisamlingar, skrivna i Irak, Bulgarien och Sverige.

Hittills har han på kurdiska publicerat nio diktsamlingar och flera essäsamlingar. Han har tidigare blivit översatt till engelska, franska, arabiska och persiska.

Rafík Saber föddes i södra Kurdistan, i den irakiska delen av Kurdistan, 1950. 1974 tog han examen, ”Degree of Bachelor of Arts”, på Bagdads universitet. Vid sidan av sitt författarskap arbetade han på en kulturtidskrift. När denna förbjöds 1979 av de irakiska säkerhetsmyndigheterna flydde han hals över huvud från Irak. Flera av hans kollegor arresterades. Senare slog han sig ner i Sofia i Bulgarien. Hela tiden fortsatte han att skriva. Förutom poesi och essäer skrev han på sin doktorsavhandling. Den handlar om kulturens roll i det kurdiska medvetandets uppbyggnad och blev klar 1987.

Rafík Saber tillhör den generation kurdiska poeter som gjorde sin debut på 70-talet. Mest påverkades de av traditionenen av surrealism. Senare har också andra influenser kommit in i bilden.

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny