Holger Lindelöw
Ett liv i gränslandet mellan sjukt och friskt
Holger Lindelöw kom aldrig ut med någon bok under sin livstid. Istället gavs det ut två stycken efter hans död. Dessa bygger på ett urval av dikter, tidningsartiklar och insändare som han skrev.
Han föddes ute på Varaslätten i Västergötland, i Kvänums kommun, flyttade som vuxen till Göteborg och utbildade sig till arkitekt. Hela sitt liv var han engagerad i samhällsfrågor, antingen det gällde miljö, tredje världens situation eller mentalvården. En del av dessa tankar finns samlade i den postuma boken
Han lever!.
Själv levde han sitt liv i ett gränsland, där hälsa och ohälsa blandades. Därför är de båda böckerna fyllda av känslor och åsikter. Finns det något som kan sägas vara sjukt? Och vad räknas i så fall till det friska?
Holger var patient i mentalvården under en stor del av sitt vuxna liv, och hans behandling innehöll framför allt psykofarmaca och i början också elchocker. Han tvingades vänta länge på att det i hans behandling skulle ingå samtal med en psykolog. Alldeles för länge, 22 långa år. Om detta skriver han i
Människa i marginalen, också den postumt utgiven. Många patienter idag måste också vänta länge på samtalsterapi, men tack och lov inte så länge.
Holger Lindelöw förolyckades i trafiken på ett övergångsställe i centrala Göteborg, i december 1987.