Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

John Steinbeck

Nobelpristagare 1962

I motiveringen till John Steinbecks Nobelpris 1962 hette det: ”För hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.” Något som stämmer bra in på Det stora kalaset, en underfundig roman med stort socialt patos. DET STORA KALASET, har vi givit ut i nyöversättning av Einar Heckscher (2017), också EN UNDERBAR TORSDAG, också i nyöversättning av Einar Heckscher (2018), plus BUSS PÅ VILLOVÄGAR, i nyöversättning av Hans Berggren (2019).

Dessutom nyutger förlaget hans uppmärksammade noveller, bland annat Den röda ponnyn, i samlingen DEN LÅNGA DALEN.

Porträttfoto: Ward Beecher

John Steinbecks (1902-1968) föräldrar hade tyskt och irländskt påbrå. Han växte upp i Salinas i Kalifornien, en snarlik stad som Monterey, där Det stora kalaset utspelar sig. Boken om invånarna på Konservfabriksgatan, Cannery Row, kom ut 1945. Tio år senare gav han ut den fristående fortsättningen, En underbar torsdag. Efter ett par år hade han skrivit färdigt en helt ny och fristående roman, Buss på villovägar, som också filmatiserades. I novellsamlingen Den långa dalen har också ett par filmatiseras.

Per-Olof Mattson har skrivit förord till alla dessa tre nyöversättningar. När John Steinbeck fick Nobelpriset i litteratur 1962 hade han också böckerna Öster om Eden, Möss och människor, Vredens druvor och Riddarna kring Dannys bord bakom sig.

1925 avbröt han universitetsstudierna i marinbiologi för att bli författare. Genombrottet som kom när han under 1930-talet skildrade den stora depressionen i Kalifornien. Under andra världskriget var han krigskorrespondent i Europa. Senare rapporterade han om kriget i Vietnam.

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny