Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Det nya landet

44 författare och 12 bildkonstnärer

Invandrarrösterna i Sverige är många

Mer än en och en halv miljon människor i Sverige är födda utomlands eller har minst en förälder född i ett annat land.

Köp
165 kr
Pris: 165 kr
Kategori: Noveller
Efterord: Åke DaunFörord: Sun AxelssonIllustratör: Gabriela MelinescuRedaktör: Tomas Lindelöw
Originalspråk:
Upplaga:
Format: 140 x 225 mm
Sidor: 284
ISBN-13: 9789188144362
EAN: 9789188144362
Utgivning: 1998-08-25
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

Det nya landet är skriven av 44 författare och illustrerad av 12 bildkonstnärer. En av bidragen, Bananhuset, av Nicolas Kolovos, har 2014 blivit till en teaterpjäs som spelas av Angeredsteatern i Göteborg. Boken är resultatet av ett antologiprojekt till vilket över 700 bidrag strömmade in.

Gemensamt för författarna är att de alla är första eller andra generationens invandrare. Debutanter, etablerade författare, kvinnor och män mellan 16 och 74 år med rötter i ett trettiotal länder. De har alla sitt öde, sitt skäl och sin väg till det nya hemlandet Sverige. Antologin introduceras av redaktören Tomas Lindelöw, under rubriken: "En ny flagga".

I förordet skriver Sun Axelsson: "Många bidrag i Det nya landet uttrycker en kuslig känsla av att inte få känna sig som svensk, tillhörig, trots att man är uppvuxen i, och till och med född i Sverige."

Vi får i noveller, berättelser och betraktelser möta deras erfarenheter av förtryck i hemlandet, livet i Sverige, generationsmotsättningar, språkerövringar och mycket mera.

Recensioner

Dagen, Jan Carlsson: "Vi har inte råd att stressa förbi denna guldgruva av mänsklig erfarenhet."

Helsingborgs Dagblad, Malin Krutmaijer: "Oslipade diamanter samsas med etablerade författare som Li Li, Gabriela Melinescu och Tomas Böhm."

Invandrartidningen, Ingrid Blidema: "Det finns flera bra berättelser i boken. Bara tre av berättelserna är översatta, resten har skrivits direkt på svenska. De flesta är mycket bra."

Östgöta-Correspondenten, Jan Karlsson: "Sammanlagt 55 temperament (Melinescu dubblerar nämligen) som mestadels på prosa röjer vrede, smärta, glädje."

Skaraborgs Läns Allehanda, Sven Ritseby: "... en mycket fyllig uppföljare, med fokus mera på Sverige."

Arbetet Nyheterna, Hebert Abimorad: "En intressant aspekt är de olika infallsvinklar som författarna har, delvis på grund av att de tillhör olika generationer."

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny