Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Inte närmare än så

Romandebut om stor vänskap i en liten stad

Romandebuten "Inte närmare än så" är en berättelse som etsar sig fast, sägs det i en recension. En annan får Roy Anderssons film "Gilarp" i tankarna.

Köp
120 kr
Pris: 120 kr
Kategori: Roman
Originalspråk:
Upplaga:
Format: 140 x 215 mm
Sidor: 170
ISBN-13: 9789185379378
EAN: 9789185379378
Utgivning: 2010-11-17
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

Det finns ett smakprov att läsa. Tryck på pdf-symbolen.

Den unga kvinnan Emma åker tillbaka till sin hemstad för att träffa sin mor. Minnen från uppväxten kommer till henne. En omvälvande händelse på högstadiet var när Katja kom ny till klassen. Hon kommer som fosterbarn till staden och flyttar in i trappuppgången bredvid Emma.

Bland annat går Emma och Katja på fest, här ett citat ur boken: "Hon satt på trappan och rökte, nästan helt gömd i en stor stickad tröja. Jag stängde dörren efter mig och trädde på mig jeansen. Drog åt skärpet i midjan och vek upp byxbenen. Hon vände sig inte om när jag satte mig bredvid. Vi satt tysta och såg på månen som bleknade och några stjärnor som dröjde sig kvar. Det var så tyst att jag kunde höra hur cigaretten brann när hon drog ett nytt bloss. Sedan några fåglar som vaknade bland träden och vi kunde se resterna av festen på gräsmattan. Flaskor och glas på de provisoriska borden. Fimpar och rödvinsfläckar på lakanen."

Recensioner

"Relationen mellan Emma och Katja är det centrala temat i romanen. Det här är en berättelse om att växa upp och en berättelse om vänskap utöver det vanliga ... Inte närmare än så är en stark debut."
Camilla Hällbom - Avsikter

"... det är folkhemmet och klassresan och utanförskapet nerkokat i en enda liten flickas erfarenheter ... Tedjeza tar berättelsen på allvar, och hon berättar den som om vi aldrig har hört den förut. Det är imponerande."
Marie Pettersson, Helsingborgs Dagblad

"Samtidigt finns det ett allvar i romanen som imponerar, en vilja att berätta något viktigt, att skildra människor som sällan märks. Jenny Tedjeza gör dem synliga, skapar porträtt som dröjer kvar, etsar sig fast."
Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten

"... så framstår spåret om den frånvarande fadern som minst lika viktigt. Pappans misslyckande med att behålla en nära relation till Emma efter flytten beskrivs genom deras tafatta möten, där dottern framstår som nästan lika bortvald och oälskad som modern ... Emmas och Katjas vänskap beskrivs med en avskalad och vardagsnära prosa, som visar hur de båda finner styrka hos varandra, trots deras inbördes olikheter."
Paulina Helgeson, Svenska Dagbladet

"I Jenny Tedjezas fall tycker jag mig ändå höra en estetisk – och nog även etisk – medvetenhet bakom den relativa minimalismen. Som ville hon få läsaren att andas och känna och tänka mellan de lakoniska påståendesatserna. Hellre än att utlämna sig själv, eller Emma, utelämnar hon fakta. Just därför är romanen – i all enkelhet, fattigdom och tristess – drabbande på ett vis som för tankarna till Roy Anderssons film Giliap."
Jan Karlsson, Kristianstadsbladet

"Jenny Tedjeza har framför allt något viktigt att berätta och synliggöra, nämligen människor ur en modern arbetarklass som blivit märkligt bortsorterade i den stora allmänna utgivningen av skönlitteratur. Det är viktigt att låta sådana författarskap mogna fram ... Jag väntar med spänning på fortsättningen."
Ulf Lundén, Dala-Demokraten

"En underbar berättelse om kärlek och vänskap, hur mycket kan man lita på en vän och om förälskelsen verkligen är riktig kärlek. Författaren Jenny Tedjeza har lyckats förmedla dessa känslor på ett poetiskt och trevligt sätt ... Hon tar även upp detta med funderingar på vad man egentligen vill syssla med som vuxen. Som här i boken när Emma helt plötsligt får upp ögonen för litteratur. En riktig bra skriven bok som jag verkligen rekommenderar."
Kristina Simars bokblogg - Betyg 5/5

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny