Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Med en mördares ansikte

en Viktor Kärppä-deckare

Samhällskritik och humor i skön förening

Första thrillern i den serie som givit Matti Rönkä utmärkelsen Glasnyckeln, för bästa nordiska deckare, hittills som enda finska författare.

Köp
190 kr
Pris: 190 kr
Kategori: Krim & thriller
Översättare: Marjut Markkanen
Originalspråk: Finska
Upplaga: 1
Format: 145 x 220 mm
Sidor: 240
ISBN-13: 9789185379439
EAN: 9789185379439
Utgivning: 2011-06-29
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Tappajan näköinen mies

Om boken

I thrillern Med en mördares ansikte smugglas narkotika, sprit, konst, vapen och prostituerade över gränserna. Ofta är Viktor Kärppä, mannen från andra sidan gränsen, lättad över att veta så lite som möjligt av det han blir inblandad i. Men en dag kommer Aarne Larsson på besök till privatdetektiven Viktor Kärppäs slitna kontor. Aarne Larssons fru Sirje Larsson har försvunnit i villaförorten Baggböle i Helsingfors. Hon är immigrant från Estland. Har Sirje flytt bort från sitt nya hemland eller fallit offer för en mördare? Själv har hon blivit beskylld för att vara "en estnisk hora".

Sirjes bror Jaak Lillepuu är en fruktad gangster i Tallin. Viktor Kärppä tar sig an fallet med Sirjes försvinnande och letar i hennes omgivning efter ledtrådar och också bland sina egna kontakter, både kriminella och lagliga. Hans djärva sätt och olika identitetshandlingar öppnar dörrar.

Viktor Kärppä växte upp i det sovjetiska Karelen men emigrerade efter murens fall till Helsingfors. Kvar i Karelen har han sin gamla mor medan brodern bor med sin familj i Moskva. Sina kontakter och erfarenheter från sovjetsamhället använder han sig av i sitt arbete som privatdektektiv i det nya hemlandet Finland.

LÄS ett smakprov ur thrillern, klicka på pdf-symbolen till vänster.
Boken finns också som pocket.

I slutet av september 2011 besökte Matti Rönkä Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. I mars 2012 Mariehamns bokdagar och senare i april Örebro bokmässa.

Recensioner

"Rönkäs raka språk kryddat med fyndiga formuleringar faller mig också i smaken."
Catharina Bergman - Biblioteket i fokus

"Matti Rönkä bjuder läsaren på flera överraskningar i bygget av intrigen. Bokens största kvaliteter är dock försöket att skildra samtiden och även de historiska konsekvenserna av järnridåns upplösning."
Ulf Lundén / Dala-Demokraten

"Rönkä skriver drivet och vet hur man skapar både spänning och trovärdiga personer. Med sin annorlunda och realistiska miljö har han skapat en Helsinki-noir-serie utöver det vanliga"
Marju Remes-Castell - Btj

"Med en mördares ansikte är skriven i klassiskt korthuggen, hårdkokt stil men sjuder samtidigt av undertryckta känslor och dras sig inte för så väl drastisk som klurig humor. Att läsa Matti Rönkä är definitivt att möta nya världar och nya sammanhang i ett grannland som åtminstone jag vet alldeles för lite om."
Gunilla Wedding - Skånska Dagbladet

"Rönkä ger en komplex och informativ bild av det mångkulturella finländska närområdet ... Rönkes roman är en riktig läsupplevelse.
Kerstin Bergman - Smålands-Posten

"Viktor Kärpää är som sagt en hård snubbe, men när hans gamla mamma blir allvarligt sjuk hemma i Karelen regredierar han och blir liten och rädd. Det är ömsint och skört beskrivet. Den spirande kärlekshistorien mellan Kärpää och en Marja är så långt ifrån den gängse mallen att den blir uppfriskande romantisk i all sin vardagliga enkelhet."
Anna Liv Lidström - dagensbok.com

"Men Matti Rönkä lyckas ännu bättre med att importera den hårdkokta deckargenren och plantera om den i Finland ... den finska noir-stämningen sänker sig; mörk och tung."
Bengt Eriksson - KristianstadsbladetPrismotiveringen från den jury som 2007 delade ut Glasnyckeln till Matti Rönkä för att han det året skrivit nordens bästa kriminalroman:

"Matti Rönkäs lyckas med det viktigaste för en författare, att hitta sin egen röst. Texten är lättläst och rakt på sak, utan att bli för tät eller torr. Handlingen i boken är trovärdig. Huvudpersonens uppväxt i det forna Sovjetunionen, och hans vuxna liv i Finland och nuvarande Ryssland, ger möjlighet att skildra verkligheten med ett kritiskt öga."

Matti Rönkäs deckarserie har börjat översättas i flera länder. Detta citat kommer från en recension av Thomas Klingenmaier på Stuttgarter Zeitung i Tyskland. Deckarserien med Viktor Kärppä har hittills givits ut i tolv länder:

"Viktor Kärppä rör sig mellan kulturerna i Finland, mellan det gamla Sovjetunionen och det nya Ryssland, mellan stater, mellan det legala och det illegala. Matti Rönkä skriver deckarhistorier, inte som underhållning i miljöer med privata ljudisolerade murar mellan läsaren och den obehagliga verkligheten, utan som chockerande påträngande våld som säger mycket mer om det nya, giriga Europa än politikernas toppkonferenser."

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny