Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Karin och Kareem

Ett dygn i Oslo med filmen i centrum

För första gången på svenska, den unga norska författaren Mattis Øybø. Med en roman som ligger precis i tiden. Om film på två sätt.

Köp
120 kr
Pris: 120 kr
Kategori: Roman
Översättare: Jimmy Ginsby
Originalspråk: Norska
Upplaga:
Format: 140 x 220 mm
Sidor: 180
ISBN-13: 9789185379422
EAN: 9789185379422
Utgivning: 2011-07-06
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Karin og Kareem

Om boken

Kareem Akbari, en av två huvudpersoner i romanen, är filmregissör och kommer till Oslo som gäst på "Film fra Sør-festivalen". Han har tidigare bott i Oslo, med föräldrar som flydde ifrån krigets Irak. Nu bor han i London med sin fru Anne. Den film som han gjort och presenterar på filmfestivalen heter Huset och skildrar krigets fasa och hur människor i en enskild familj drabbas.

Den unga prisbelönta regissören ska tillbringa ett dygn i sin tidigare hemstad och träffar då Karin Holt, en jämnårig ung kvinna som arbetar som väderpresentatör på TVNorge. Hon har blivit utsatt för ett övergrepp av sin förra pojkvän genom att han på internet och Youtube lagt upp amatörinspelade sexscener av henne. På Google har det eskalerat och sexvideon ger över två miljoner träffar.

Recensioner

"Mattis Øybø växlar själv mellan ömhet och kyla romanen igenom. Han är solidarisk med sina huvudpersoner, men gisslar övriga festivaldeltagare på ett ganska roligt och igenkännande vis ... Det är kanske det som utgör romanens spänningsfält och huvudsakliga fråga: hur lyfta fram större historiska skeenden utan att på kuppen tappa bort de viktiga enskilda ödena? Karin och Kareem lyckas väl med att svara på frågan: Så här kanske."
Mats Kolmisoppi - Helsingborgs Dagblad

"Författaren imponerar med att referera till filmens värld på flera olika nivåer i berättelsen."
Kajsa Ragnestam - Btj

"Och det är trevligt att läsa en bok som på ytan är enkel, och där djupet finns utan att för den sakens skull tränga sig på och ta plats. Tankar föds och dör men likväl består boken och håller sig kvar. Den är universell men behandlar specifika teman om kärlek, svek, livet, framgång, film."
Benjamin Ozolins, Tidningen Kulturen


"Imponerande debutroman om stora tankar, i thrilleranda", skrev Dagbladet i Oslo om hans första, "Alla ting glänser" (2003).

"Fjolårsromanen har ett överraskande och originellt anslag. Hatten av", skrev författaren Jan Kjaerstad om hans andra bok "Ingen är ensam" (2007).

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny