Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Drömlotsen

en resa i Swedenborgs anda och skådespelet BÄNKEN

Akademiska studier styr byråkratin

En rejäl utmaning mot byråkrati och översitteri. Författaren fortsätter sin tidsresa och släpper fantasins bromsar till förmån för lotsen.

Köp
145 kr
Pris: 145 kr
Kategori: Fakta & debatt
Efterord: Rasmus Andersson
Originalspråk:
Upplaga:
Format: 150 x 205 mm
Sidor: 220
ISBN-13: 9789185379583
EAN: 9789185379583
Utgivning: 2012-09-19
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

Nackspärrarnas rike var Roland Jansons första bok. Där berättade han om sitt omväxlande liv, från sin uppväxt i Redbergslids arbetarkvarter i Göteborg till Dramatens kungliga scen i Stockholm. Redan i första boken märktes hans engagemang i klassfrågor och mot orättvisor. Denna sida fördjupar han här i sin andra bok Drömlotsen.

Med hjälp av drömmar ser han klarare vad som händer i samhället. Drömlotsen tar med honom ”till en plats där inga bestämda svar finns men desto fler svåra frågor”. Det gäller att ta vara på sin fantasi och tänka ”utanför boxen” för att bygga ett bättre samhälle. Detta hjälper säger har själv, när jag nu alltid har haft den nyuppfunna sjukdomen ADHD.

Som en avslutning av detta politiska och humoristiska fyrverkeri finns hans klassiska teaterpjäs Bänken, som redan på 80-talet var en bredsida mot byråkratins allt större makt I åldersgruppen över 25 år, har bara tjugo procent läst tre akademiska år eller mer. Medan politiken ofta formas efter denna minoritet av människor. Ofta är det också denna grupp av människor som är anställda inom byråkratin. Och den gamla och den nya medelklassen skiljer sig rejält åt. Dessa fakta bär Roland Janson med sig in i Drömmarnas rike, där en valupptakt på Sergels torg urartar. .

Recensioner

"Drömlotsen är en bok skriven med mycket känslor ... En av bokens styrkor är hur Janson, på en mycket levande prosa, lyckas med att förankra politiken i det vanliga livet, genom hans (kanske till synes) spontana reflektioner utifrån de allra mest vardagliga händelserna ... Janson har verkligen en berättarglädje som är sällan skådad. Med en sylvass underfundighet riktas hans kanoner såväl till höger som till vänster, ur vilka de syrligaste projektiler sedan avfyras, mot varje makthavare, varje misskötande byråkrat, som genom sin småsinthet och karriärism redan lyckats med att skjuta det socialdemokratiska projektet i sank. Detta blandat med en rejäl dos humor och en uppriktig värme för de mindre lyckligt lottade i samhället. Janson uttrycker ett äkta, och dessutom brinnande, engagemang för dessa frågor. Och en av hans boks stora bedrifter att genom sitt språk också kunna förmedla detta engagemang till en läsare." Carl Magnus Juliusson - Tidningen Kulturen

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny