Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Som det blev

Tillbaka till sommaren 1969

Efter en lovordad novellsamling så återkommer Per Erixon med en roman, 25 år senare.

Köp
135 kr
Pris: 135 kr
Kategori: Roman
Originalspråk:
Upplaga:
Format: 135 x 140 mm
Sidor: 172
ISBN-13: 9789185379644
EAN: 9789185379644
Utgivning: 2013-08-26
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Danskt band
Originaltitel:

Om boken

Sommaren 1969: Det är dagen före midsommarafton i ett litet samhälle i Dalarna. Femtonåriga Janne och hans två vänner stannar vid lanthandeln i byn för att köpa ett flak öl. Bandspelaren de bär med sig skräller ut rockmusik ... Ain’t no cure for the summertime blues… När de handlat och går vidare efter bygatan i sina slitna jeansjackor och med håret hängande ned mot axlarna vet ingen av hur nära katastrofen är. Och att den här sommaren blir en skärningspunkt där vuxenlivet tränger sig in. Minnena av uppväxten kommer tillbaks till Janne långt senare, när barndomshemmet i förorten sålts och en låda med glömda bilder och urklipp från radhuset hittas.

Som det blev är berättelsen om Janne, hans vänner och hans familj. En berättelse om en ung pojke som försöker ta sig ut i livet. Om en fader som tappar fotfästet i tillvaron, en bror som försvinner ned till Europas hippievärld och en moder som försöker hålla ihop en familj. Det är en berättelse om vänskap, sorg, droger och drömmar.

Recensioner

Maria Ehrenberg i Trelleborgs Allehanda utser Som det blev till en av årets tre bästa romaner om "Ungdomsliv". Om tonårspojkars utflykt som inte blev som den skulle.

Maria Ehrenberg - Trelleborgs Allehanda Dagens Arbete tycker att julen ska firas med böcker från de små förlagen. Och så omnämns Som det blev, så här: "Som det blev från Lindelöws handlar om 1969 då Janne, 15 år, förlorar sin bäste vän i midsommarnatten och hur omvälvande detta blir för hans framtid. En berättelse för unga och för alla som minns sin egen ungdom, om mamman som försöker hålla ihop familjen, maniske pappa arkitekten som super bort jobbet, brorsan som försvinner i Europas hippievärld. Och Janne som försöker bli vuxen."

Kerstin Matz - Dagens Arbete "Erixon är en skicklig berättare, och han gör det på ett rakt språk utan poserande meningar. Finstämt skildrar han de tonåriga pojkarna som balanserar mellan barn- och vuxenvärlden. Hur det kan spritta i kroppen av lust att ta sig ut och bort, hur ont vuxensvek gör och hur mycket det betyder att ha någon att kalla dödspolare ... Hans återkomst till skönlitteraturen är välkommen."

Cecilia Ekebjär - Dalarnas Tidning "Skildringen av familj och vännerger en bra sammanhållen bild utan psykologiserande fördjupning ... De olika perspektiven i dåtiden skapar en sammansatt ungdomsskildring utan sentimentaliserande inslag ... Språket är lättläst."

Göran Antonsson - Btj "Som det blev" är en roman med dramatik på flera olika sätt.

Så här säger Per Erixon i en intervju i Dala-Demokraten: "– Händelsen blev uppmärksammad. Den resulterade i artiklar i Året Runt och Aftonbladet och rättegången mot prästen och de killar som misshandlat oss hölls i Ludvika på vårvintern året efter. Per Erixon skildrar i romanen hur det sedan går för kamraterna och även för Jannes familj. – Det är en självbiografiskt laddad roman, understryker Per. Han har tänkt mycket på händelsen, särskilt också när han så småningom fick egna barn. – Det fanns liksom ingen beredskap, ingen som tog hand om oss efteråt." 

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny