Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Vänner långt borta

Glasnyckel-vinnare

Hittills är Matti Rönkä den enda finska författaren som fått pris för bästa nordiska deckare.

Köp
160 kr
Pris: 160 kr
Kategori: Krim & thriller
Översättare: Janina Orlov
Originalspråk: Finska
Upplaga:
Format: 145 x 220
Sidor: 192
ISBN-13: 9789185379613
EAN: 9789185379613
Utgivning: 2014-09-10
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Ystävät kaukana

Om boken

I "Vänner långt borta" söker skuggor ur Viktor Kärppäs ryska förflutna upp honom i Helsingfors. Han har fått fart på sin byggfirma och bor med sambo i en villa. En dag står hans hem i lågor. Jagad ger han sig iväg österut, tillsammans med en barndomsvän, som numer arbetar som kriminalkommisarie i Helsingfors. För att söka upp källan till den maffigrupp som vill mörda honom tar han hjälp av gamla kontakter i både finska och ryska Karelen, och hans gamla lärdomar han fick som elitsoldat i Ryska armén är oumbärliga.

Huvudpersonen Viktor Kärppä är ryss, med ursprung i ryska Karelen. Han har utvandrat till Finland, från Ryssland, och arbetar som privatdektektiv och med egen byggfirma. Viktor har ett förflutet i den sovjetiska armén. ”Han har en mördares ansikte”, sägs det. Viktor Kärppä är Mannen från andra sidan gränsen.

Matti Rönkä har vunnit deckarpriser i Finland och Tyskland, och också Glasnyckeln, för bästa nordiska deckare, för just Vänner långt borta. Tidigare har "Med en mördares ansikte" och "Brodern från Moskva" kommit ut på svenska.

Recensioner

"Stämning Noir. Men inte typisk noir. Viktor Kärppä kan liknas vid en finsk-rysk Philip Marlowe. Här finns en tydlig rottråd till USA:s hårdkokta deckartradition men också andra stämningar, ett annat mörker än i både amerikanska och brittiska noir-deckare. Ryssland och Finland krockar och förenas till finsk-rysk noir." Bengt Eriksson - Borås Tidning

"Rönkäs stil är mycket driven; hårdkokt med komiska underskruvar och buskisartade inslag. Med lätt handlag och personlig röst ger han oss en välkomponerad historia." Mats Rosén - Btj

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny