Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Om att överleva

Ett vittnesmål om hedersvåld och förtryck

Orädd och självkritisk biografi om invandring

För att kunna föra en debatt utifrån fakta om en verklig vardag så beskriver boken öppet även negativa sidor i släkt- och familjekulturen.

Köp
130 kr
Pris: 130 kr
Kategori: Biografi
Översättare: Irene Elmerot
Originalspråk: Danska
Upplaga:
Format: 1405 x 215 mm
Sidor: 165
ISBN-13: 9789187291623
EAN: 9789187291623
Utgivning: 2017-04-12
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Sort land

Om boken

Om att överleva skrevs i frustration, det är en debutbok som väckt stor uppståndelse i Danmark och legat på försäljningslistorna. Skriven av en man som lämnat förorten, utbildat sig på universitet och vet vad han talar om, när det gäller hedersvåld och förtryck i nära relationer.

Den första tid författaren Ahmad Mahmoud minns bodde föräldrarna i ett område med både danskar och inflyttade. Mamman skrattade och pappan var glad ... Men när de flyttade till ett ”betonggetto” utanför Köpenhamn, och danskarna som bodde där undan för undan flyttade därifrån, dog mammans skratt och pappan riktade sin frustration mot familjen. En bror togs av polisen och systern som fick högsta betyg i skolan giftes bort och blev hemmafru.

Ahmad Mahmoud inser att de står lägst på den sociala stegen i samhället, att det påverkar hela livet, och att många omkring honom medvetet vill avskärma sig från det omgivande samhälle de anser trycker ner dem. Segregationen befästs både från det etablerade samhället och från släktband och starka familjetraditioner. Ahmad kände som tonåring ilskan, men kunde som yngste bror i skaran av åta syskon inte påverka föräldrarnas och deras vänners apati.

Recensioner

"I Danmark blev genomslaget enormt och flera stora tidningar hyllade Ahmad Mahmoud som en modig sanningssägare. Jyllands-Posten skrev att han var en ”viktig röst från ghettovärlden” och Weekendavisen slog fast att han skrivit en bok som var ”välgörande och viktig”, bara för att nämna två exempel. Det är svårt att se att den här boken skulle kunna få samma genklang här i Sverige. Det finns fortfarande stora skillnader mellan tonen i den svenska och den danska debatten. Det räcker att peka på användningen av ordet ghetto för att förstå ... Det är svårt att inte beröras av Ahmad Mahmouds berättelse om en familj i fullständigt sönderfall, en familj som krampaktigt håller sig fast vid det enda som finns kvar – en sorglig föreställning om heder. Som ett personligt vittnesmål är det här en stark text som berör." Mattias Hagberg - Göteborgs-Posten

"Det är en orädd och kritisk självbiografi om invandring och om negativa sidor i släkt- och familjekulturen. Hans syfte med Om att överleva är att upplysa och nyansera den alltmer hårdnande samhällsdebatten. Men likväl är den en mycket viktig skildring av hans egen uppväxt." Maria Fridstjerna - Bibliotekstjänst

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny