Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Natten undrar vem jag är

Framgångsrik kriminalförfattare

Kriminalromanen Natten undrar vem jag är av Fredrik Ekelund utspelar sig i Malmö  mitt i förortens gängkultur. 

Köp
195 kr
Pris: 195 kr
Kategori: Krim & thriller
Originalspråk:
Upplaga: 1
Format: 155 x 220 mm
Sidor: 263
ISBN-13: 9789187291838
EAN: 9789187291838
Utgivning: 2017-08-23
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

Lotta OlssonDagens Nyheter har valt denna höstbok till Årets fjärde bästa deckare, med motiveringen: "Tragedi i fem akter om ett dagsaktuellt Malmö där några kommer att skjuta och några kommer att dö. Och många fler kommer att sörja."

Gymnasieläraren Tomas Jonzon berättar för sin terapeut att han vill döda. Han vill förstå varför och nagelfar sitt liv, även längre tillbaka i tiden. Hjälper det honom nu att han växte upp med två föräldrar, även de lärare, som han älskar och med vilka söndagsmiddagarna under hans ungdom utvecklades till rena lektioner i humanism?

Hjalmar Lindström, å sin sida, är en erfaren polis på Länskrim i Malmö. Tillsammans med sin kollega, och kvinna, Monica Gren, har han god insyn i Malmös undre värld, där knark säljs, ungdomar mördas och gängen värvar allt yngre medlemmar, inte bara på Rosengård utan även i det mindre Kroksbäck. I just Kroksbäck bor Omar Ibn-Khaled från Irak med sin familj. Han driver Aladdins Livs i ett villakvarter nära Kroksbäck och har tvillingsönerna Samir, som har lätt för sig i skolan, och Abdullah, som är med i ett kriminellt gäng. Omar skriver dagbok i sin närbutik och älskar sin hustru Fatimah över allt annat. En vinterkväll ser Omar och hans familj från balkongen i sitt höghus något som visar sig vara ett brutalt överfall, kanske ett mord.

Recensioner

"Det här är en fantastisk roman ... Fredrik Ekelund balanserar sin historia på en smal och vass egg. Han betonar både likheter och olikheter mellan olika grupper. Han ger stora insikter men överlåter åt läsaren att fundera på lösningar. Ingen quick fix. Han får läsaren att förstå den komplexa problematiken och visar på ett samhälle utan vinnare, alla är oskyldiga förlorare ... Den här boken tycker jag med fördel skulle kunna läsas av både invandrarfientliga och invandrarpositiva personer. Romanen visar på att inget är vare sig svart eller vitt och att det alltid finns flera sätt att nalkas detta stora ämne." // Nisse Scherman - blogg (Tankar från en samlares hjärna)

"Fredrik Ekelund berättar i stället brett om den samtida verkligheten genom individerna. Han beskriver ett Malmö där skottlossning blivit vardag, där valhänta försök till integration snarast förvärrar motsättningarna, där misslyckade förortsgrabbar bara tror sig ha kriminalitet att ta till för att få känna sig som vinnare, där trasiga människor skrämmer de trygga till att i sin tur begå förfärliga brott. Han ställer de olika gruppernas perspektiv mot varandra så att de blir besynnerligt lika, som om skräcken i grunden bara har ett ansikte, och det är mycket mänskligt. Man kan aldrig vara säker. Fast man vet ju vad man blir nyfiken på!" // Lotta Olsson i Dagens Nyheter

"Bokens styrka är skildringen av dagens Malmö med allt från gängkriminalitet och segregation till mångkultur och integration. Staden skildras genom vanliga malmöbors ögon; människor som finner sig drabbade av det nya våldet och tvingas hantera problemen. Att våga välja livet och kärleken, och att vända våldet ryggen, presenteras som den enda möjliga – men svåra – vägen framåt. Porträttet av Malmö är kärleksfullt och präglas av en känsla för stadens utveckling och ett försök att förklara dagens problem." // Kerstin Bergman - Sydsvenskan 

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny