Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Rolf Fridholm

En av Sveriges bästa - på aforismer

ROLF FRIDHOLM Rolf Fridholm har gått ur tiden, vår tid. Han blev 74 år. Föddes i Norrköping och har som vuxen bott i Göteborg utom några år då han var på sjön.

Som förläggare sänder jag ofta honom en tanke: "Du Rolf är en resenär i tanken, satte saker på ända, vred prismat så att ljuset föll in annorlunda och det tackar jag dig för. Just detta är hälsan själv. Och som du sa vissa saker i livet är gratis, därför skrev du - Gratis reser vi alla en resa runt solen / varje år. Du behöll det unga inom dig, ända till din sista dag i början av mars, eller som det hette i en annan aforism - Den eviga ungdomen / är en gammal en. Ända sedan jag träffade dig i början på 90-talet har vi burit dina ord tillsammans - Vad skon klämmer / vet fotfolket bäst." (en hälsning in i evigheten från Tomas Lindelöw, i mars 2010)

Rolf Fridholm är författare till ett 30-tal böcker, bland annat Kort och koncist, Samlad huvudvärk under 30 år och Polarn Cornelis. De två förstnämnda innehåller många oförglömliga aforismer och den tredje är minnesboken om vännen Cornelis.

Rolf Fridholm, vars specialitet är den korta aforismen, tyckte mycket om att jobba med Cornelis Vreeswijk. - Vi lekte med språket när vi träffades. Cornelis var ett geni, han behärskade nästan sju språk. Det är det inte många som vet. Vårt privata ordsnickeri handlade mest om verser, vändningar och stilkrumelurer. På något sätt tänkte vi lika. ”Du Rolf!” brukade Cornelis säga appropå mina aforismer: ”Du är Europas bäst gynnade författare. Du skriver så kort att du inte hinner recenseras.

PORTRÄTTFOTO: LARS JACOBSSON

Olov Svedelid, thrillerförfattaren, säger så här om Rolf Fridholm: "Aforismen som litterär gestaltning har haft få utövare av klass i Sverige. Vi har inte haft den traditionen. Rolf Fridholm tillhör en av dessa få som med sin omsorgsfullt odlade kleinkunst fungerar som ögonöppnare och tankeväckare".

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny