Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Stig Johansson

Underfundig allkonstnär

Stig Johansson mönstrade för sista gången av en båt 1964. Under åren till sjöss såg han ”världen i vitögat”. Hade sedan många olika jobb, utbildade sig också till konstnär, blev på sjuttiotalet socionom och utredde arbetsskador på försäkringskassan. 1985 debuterade han hos Bra Lyrik, med Carl-Magnus von Seeth som redaktör, med samlingen Den kapsejsade himlen. Där ingår de klassiska diktraderna: ”Alla dessa dagar som kom och gick / inte visste jag att de var livet."

Samma år började han också, tre gånger i veckan, publicera sina aforismer och ”gubbar” på Sydsvenskans kultursida. (Sticklingar, 1989)

Stig Johansson var bosatt i Malmö i femtio år. Där levde han ett stilla liv på nionde våning i ett hus från vilket man kan se havet. Den ny diktsamlingen, Från nionde våning, gavs ut våren 2015.

Om den säger Kristian Lundberg: "För mig är Från nionde våning en storslagen diktsamling som förmodligen kommer att finnas kvar långt efter det att det fiktiva eller faktiska huset med minst nio våningar har bytt hyresgäst efter hyresgäst."

2024, i juli, avled Stig Johansson i en ålder av 87 år.

FOTO: ÅKE ADOLFSSON

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny