Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Johnny Cash: American Recordings

De femte boken i album-serien 33 1/3

Ett av showbiz mest kända ansikten slutade sin karriär på topp. Mycket tack vare hans sista album, och hans "look" som Mannen i Svart.

Köp
150 kr
Pris: 150 kr
Kategori: Fakta & debatt
Översättare: Stig Hansén
Originalspråk: Engelska
Upplaga: 1
Format: 190 x 190 mm
Sidor: 198
ISBN-13: 9789187291821
EAN: 9789187291821
Utgivning: 2021-06-02
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Häftad
Originaltitel: American Recordings

Om boken

Johnny Cash sista album spelades in i hans arbetsrum, bara Cash röst och en gitarr. Det blev skivan, American Recordings, en stor framgång. Publiken tog honom till sig igen. En unik karriär rundades av, och det blev en serie album, fem numrerade American Recordings, Johnny Cash utvalda låtar, egna och andras. ”Mitt sound kommer från det vita, fattigdomsanfrätta Södern”, sa Johnny Cash själv.

Men vem var han bakom scenen? I sitt motsägelsefulla liv? Denna bok försöker ge svaren på frågorna. Boken tar också sikte på myten ”Johnny Cash”, Mannen i Svart. Hur nära kommer myten sanningen? Är inte en myt också en sanning? Ibland föll han hårt, dömdes till fängelse. Samtidigt var det kanske på fängelserna han hade sina mest hängivna fans. Författaren går igenom den första skivans tretton låtar. När den gavs ut 1994 så spelades också en video in på inledningslåten ”Delia´s Gone”. Johnny Cash var en skymningens arkeolog och en lärjunge när det gäller den amerikanska synden. Han förknippas självklart med den amerikanska folksjälen på albumen i serien American Recordings.

Författaren till boken, Tony Tost, bosatt i Seattle i Washington, är musikjournalist, poet och litteraturvetare - med inriktning på mystik och mytbildning. För sina poesisamlingar har han fått The Walt Whitman Award Price.

I serien 33 1/3 finns på svenska Patti Smiths HORSES, Neil Youngs HARVEST, David Bowies LOW, Bob Dylans HIGHWAY 61 REVISITED, THE VELVET UNDERGROUND & NICO och Johnny Cash AMERICAN RECORDINGS.

Recensioner

"Lindelöws gör kulturgärning genom att översätta amerikansk bokserie om klassiska album. Denna volym om Johnny Cashs svartvita album från 1994, producerat av Rick Rubin, är skriven av en kompis till True Detective-skaparen Nic Pizzolatto, och tar grepp på hela Amerika. Johnny Cash beskrivs som 'en skymningens arkeolog'"
Jan Gradvall - Dagens Industri Weekend, 20 augusti 2021

"I denna bok går poeten Tony Tost igenom albumet låt för låt och utvecklar olika teman och hur dessa hänger ihop med händelser i Cashs eget liv."
Mikael Huss - Btj, juli 2021

Ett citat ur boken, ur kapitlet Att bli fri:

”I en intervju med tidskriften Rolling Stone 1992 berättade Cash om sina närmaste planer och lade fram motiven för strukturen och omfånget i American Recordings.
´Jag vill göra ett album som heter Johnny Cash: The Rockabilly Years”, sa Cash, fullt medveten om sin sista möjlighet att konsolidera och avsluta sina favoritämnen. ”Och jag skulle vilja göra ett album som heter Johnny Cash: Late And Alone. Jag skulle vilja spela in hårda sånger och sånger som känns i magen och så vill jag säga saker som man inte hör nuförtiden. Jag menar sjunga intimt, riktigt intima saker till den där kvinnan.´
Cash lyckades då och då i slutet trolla med sina rockabillyår (speciellt när han spelade in med Tom Petty and the Heartbreakers), och även utan en baktakt fanns omedelbarheten och enkelheten med från de tidiga låtar som han spelade in i Sun Studios, när han gjorde American Recordings.
Cash lyckades verkligen fånga en sent-och-ensam-känsla på American Recordings, men han verkade sysselsatt mer med att tala intimt med en nation än med en kvinna. Det slutade med att Cash sa hårda och mjuka saker till sitt land om frihetsidealen. Varje berättare på albumet har sin känsla för frihet och flykt: försoning, mord, synd och landets utveckling. Till och med i en hyllning till äktenskapet som ´Like A Soldier” är hemmalivet ett sätt att fly det förflutna.”

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny