Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Natt i Lissabon

Som flykting i krigets Europa

Erich Maria Remarques mest kända bok är På västfronten intet nytt. Men han skriver också om andra världskriget.

Köp
175 kr
Pris: 175 kr
Kategori: Roman
Förord: Per-Olof MattssonÖversättare: Nils Holmberg
Originalspråk: Tyska
Upplaga: 1
Format: 140 x 200 mm
Sidor: 275
ISBN-13: 9789188753373
EAN: 9789188753373
Utgivning: 2021-06-16
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Die Nacht von Lissabon

Om boken

Lissabon blev Europas sista utpost för flyktingar under andra världskriget. 1942 var hamnen i Portugal fortfarande öppen, och fartyg avgick till båda Sydamerika och USA.

När Erich Maria Remarques roman Natt i Lissabon börjar så träffas två män på en bar nära hamnkvarteren. Den tyska flyktingen Schwarz från Osnabrück har två båtbiljetter och två utresetillstånd, till sin fru och till sig själv. Men Schwarz har bestämt sig, dessa resehandlingar som är räddningen för att ta sig till USA, vill han inte använda utan ger dessa till romanens ”jag”, som själv lyckats ta sig ända fram till Lissabon under falsk identitet, men hans pengar är helt slut. Båten som ligger vid kaj och väntar på avgång är, skriver Remarque, en Noaks ark i den europeiska syndafloden. Tyska Gestapo jagar sina egna medborgare som utan tillstånd, och på flykt undan armén, lämnat landet. Lyckas de hitta medborgarna någonstans i Europa så skickas de tillbaka till koncentrationslägren. Schwartz är en av alla dessa, som dock lyckas fly. Han har blivit angiven av sin fru Helenas bror.

Natt i Lissabon är en av höjdpunkterna i Remarques författarskap och en gripande kärleksberättelse mitt under brinnande krig.

Bokens förord har Per-Olof Mattsson skrivit. Han är universitetslektor på Stockholms universitet, Institutionen för kultur och estetik. Här ett citat ur förordet:

”Remarque skrev mer än ett dussin romaner, många av dem av hög kvalitet och med förankring i tysk och europeisk historia från 1910 till 1950. Han sammanfattade det övergripande temat i sitt författarskap som 'frågan om humanitet'. Hans credo var individualistens: 'oberoende – tolerans – humor'. Han har kallats för 'militant pacifist'. Det finns två missförstånd när det gäller Remarques författarskap. Det ena är att han bara en gång lyckades skriva en stor roman, det vill säga På västfronten intet nytt. Det andra är att han i övrigt bara skrev underhållningslitteratur. Det senare har svenska förlag sannerligen anammat under årens lopp med tanke på omslag, usel korrekturläsning och lansering.”

Recensioner

"En stark, gripande och djupt symbolmättad kärlekshisstoria om tyska flyktingar i ett krigshärjat Europa 1942 ... Det är drabbande filosofiska betraktelser över minnets förgänglighet, krigets grymhet och omvärldens likgiltighet. Och mängder av fantastiska liknelser, som exempelvis: 'allt krymper i minnet, liksom billigt tyg i tvätten'." Pia Lindestrand - Btj, juni 2021

"Men romanen är så mycket mer än romantik planterad i den underbara portugisiska huvudstaden. Den är ett drama kring några av Europas mörkaste stunder på 1940-talet. Kanske också en varning inför framtiden. Inte kan vi vara säkra på att några fartyg ligger i Lissabon, redo att ta européerna i säkerhet ännu en gång." Thomas Nydahl - Inre exil, blogg, 28 augusti 2021

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny