Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Brott

Debutboken av advokaten från Berlin

Tack vare Ferdinand von Schirachs medkänsla och klara blick blir ohyggliga Brott mer begripliga.

Köp
190 kr
Pris: 190 kr
Kategori: Noveller
Förord: Lasse WinklerÖversättare: Lena Hammargren
Originalspråk: Tyska
Upplaga: 2
Format: 135 x 215 mm
Sidor: 190
ISBN-13: 9789188753472
EAN:
Utgivning: 2021-10-01
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

I dessa ELVA BERÄTTELSER om brott traumatiseras människors liv och andra mördas brutalt. Brottsoffer och förövare blir tydliga genom författarens precisa berättande.

Människosmuggling skildras, tystnadskultur, tortyr, yxmord och kannibalism. Brotten utspelar sig inte sällan i Berlins två stadsdelar Neukölln och Kreuzberg. De inblandade är från samhällets maktelit, några tillhör Tysklands många invandrare, det är prostituerade eller människor som inte annars hamnar på tidningarnas löpsedlar. Blir förövaren dömd eller går han fri?

Med BROTT, som är Ferdinand von Schirachs debutbok från 2009, blev han internationellt känd. Själv hade han arbetat som advokat i Berlin i 20 år när boken gavs ut. Mycket av det han skriver hämtar han ur sin egen erfarenhet som advokat, där han arbetat i förhörsrum på både fängelser och polisstationer. Nu har han givit ut ett tiotal böcker i olika genrer: romaner, noveller, essäer och teaterpjäser.

Ett förord av Lasse Winkler: ”Att läsa en novell av Ferdinand von Schirach är att träda in i en värld där allt görs av en anledning, allt har en förhistoria, men där världen oftast är full av gråzoner. Det är inte alltid brottslingen åker fast. Det är inte alltid som straffet är ”rättvist”. Men det går alltid att förklara brottet, och komplicera rättshanteringen. Det betyder inte att von Schirachs noveller är fyllda av moralisk indignation, av en kamp för rättvisa. Tvärtom är de oftast avskalade, avklarnade berättelser som säger oss något om vad som driver oss människor och hur vi fungerar, på gott och ont.”

Recensioner

"Det är aldrig annat än djupt gripande och oavbrutet fängslande. von Schirach skriver om den djupaste förtvivlan och de mörkaste tragedier. På några enstaka rader, ibland bara en mening, öppnar han avgrunden och blottlägger katastrofen... För när von Schirach tecknar sina levnadsöden, då ger han inte bara en röst åt dem som tidigare var hans klienter. Han andas liv i alla som drabbas: offer och gärningsman, domare, nämndemän, anhöriga, vittnen, polisen och försvarsadvokater. Alla förtjänar samma omsorg, inget lämnas åt slumpen. Även de vidrigaste handlingar får flera dimensioner. Det är en mycket kärleksfull handling, kanske till och med ovärderlig."  Malin Persson Giolito - Dagens Nyheter, 8 januari 2022

”Schirach skriver så suveränt, klart och enkelt, som om han aldrig hade gjort något annat … Han är en storartad berättare, eftersom han förlitar sig på de människor han berättar om och deras öden.”
Der Spiegel

”En underbar debut, fängslande från första sidan och utan en enda falsk ton.”
Frankfurter Allgemeine Zeitung

”Hypnotiserande … En tät, fullständigt uppslukande samling berättelser … berättade med en sval, tålmodig röst som omedelbart drar in läsaren.”
New York Times Book Review

”Kusliga historier i samma anda som Hoffman, Kleist, bröderna Grimm eller till och med Kafka.”
The Independent

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny