Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Bagaget

Familjen får smeknamnet Bagaget

Författaren Monika Helfers mor heter Grete. Det är hon som är huvudperson och dotter till Maria. Om faderskapet spekuleras det. Detta är en berättelse om hur den lilla flickan Grete drabbas både som ung och som vuxen.

Köp
125 kr  185 kr 
Pris: 185 kr
Kategori: Roman
Översättare: Rebecca Kjellberg
Originalspråk: Tyska
Upplaga:
Format: 135 x 215 mm
Sidor: 156
ISBN-13: 9789188753403
EAN: 9789188753403
Utgivning: 2021-10-01
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Die Bagage

Om boken

Marias och Josefs familj bor längst bort i byn, i en dalgång i de österrikiska alperna. De har köpt det sista huset på byvägen, sedan tar skogen och bergen vid.

När kriget bryter ut har Josef och Maria fyra barn. På den lilla gården finns det också två kor, en get och en hund. De andra byinvånarna ser ner på familjen som har en bakgrund som resandefolk, de kallas kort och gått för BAGAGET. När Josef rycker in i armén lovar borgmästaren att han ska se till Maria och hennes fyra barn, hjälpa de fem familjemedlemmarna med mat och beskydd. Borgmästaren är väl ansedd, har en vapensmedja, och gör i fredstid affärer med Josef. Och det inger ändå respekt.

Det är Gretes dotter som berättar sin familjs historia. Grete är ännu inte född när fadern blir inkallad till Österrike-Ungerns armé 1914, första världskriget har just brutit ut. När Josef återvänder efter kriget är Grete tre år.

Under det fleråriga kriget får Josef två korta permissioner. När Grete föds, efter något år, menar många i byn att hon är ett oäkta barn. Efter att Josef kommit hem och ryktet bitit sig fast pratar han aldrig mer med Grete, tittar inte ens på henne, rör inte vid henne, slår henne aldrig, utan hans svartsjuka och avsky tar överhanden, och detta är berättelsen hur den lilla flickan Grete drabbas som ung och som vuxen.

Illustration på omslaget: Gerhard Richter

Recensioner

"en berättelse om kvinnors utsatthet, skönhet som gåva och börda, och konsekvenserna av skvaller, lidelse och svartsjuka."
Elisabeth Brännström - Btj, november 2021

"Helfer har utelämnat mycket, manförstår det, men det är inte på bekostnad av berättelsen. Att boken sedan har en egen ton, som framhäver olika persektiv och samtidigt skapar ennrävaro, är inte till dess nackdel. Bagaget är en bra bok." Isak Adolfsson, Kulturdelen.com, 21 februari 2022

"Fakta och fiktion vävs mästerligt ihop. Språket är vackert, kärnfullt och närmast poetiskt. Romanen är en lågmäld pärla, gripande och autentisk! Helfer har jämförts med författaren Robert Seethaler, så gillar du hans böcker ska du absolut se hit! ... Jag blev oerhört förtjust i denna innerliga berättelse! Högsta betyg! 5 av 5." Maria Ragnarsson - bloggen Minaboktips, november 2021 

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny