Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Trots allt

Samtal om coronapandemin

Katastrofer som drabbar mänskligheten

Våren 2020, en kort tid efter att WHO klassificerat covid-19 som en pandemi, för de tyska författarna Ferdinand von Schirach och Alexander Kluge i TROTS ALLT två samtal via mejl.

Köp
115 kr  155 kr 
Pris: 155 kr
Kategori: Fakta & debatt
Översättare: Martin Törnebohm
Originalspråk: Tyska
Upplaga:
Format: 135 x 215 mm
Sidor: 74
ISBN-13: 9789188753441
EAN: 9789188753441
Utgivning: 2021-03-20
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Trotzdem

Om boken

I samtalet rör sig författarna mellan den aktuella situationen och andra katastrofer från antiken fram till modern tid, som jordbävningskatastrofen i Lissabon och spanska sjukan, och de låter stora tänkare och författare som Dante, Voltaire, Montesquieu och Thomas Mann komma till tals.

Bokens författare varnar för auktoritära tendenser, men menar samtidigt att den utveckling som tog sin början under Upplysningen, ur ett större perspektiv, TROTS ALLT ger anledning till viss optimism, och dom pläderar för utökade rättigheter och friheter inom den Europeiska unionen. Men ingenting är givet. Coronakrisen har fört oss till en vändpunkt, där både det storartade och det fasansfulla är möjligt.

ALEXANDER KLUGE, född 1932, är filmregissör, författare, jurist och en av Tysklands mest mångsidiga intellektuella. Han slog igenom i slutet av 60-talet i den ”nya tyska filmvågen” tillsammans med bland andra Fassbinder och Wim Wenders. Han har gjort mer än 30 filmer. Vid Venedigs filmfestival 1968 vann han Guldlejonet för Artisterna i cirkuskupolen: Rådlösa, och 1982 belönades han med ett Guldlejon för sitt livsverk.

FERDINAND VON SCHIRACH är född i Berlin 1964. Han bokdebuterade som 45-åring. Då hade han varit verksam som advokat i Berlin i 20 år. Redan med debuten Brott fick han sitt internationella genombrott, en bok som gavs ut i ett trettiotal länder. Sedan följde fler noveller i Skuld och Straff. Han har också givit ut de båda romanerna Tabu och Fallet Collini

I boken Kaffe och cigaretter från 2019 skriver han för första gången med självbiografiska inslag. Därför har boken fått underrubriken - 48 reflexioner. 

Den senaste boken, TROTS ALLT, förs ett mejlsamtal med filmregissören Alexander Kluge om Corona-pandemin.

Recensioner

"Det aldrig annat än djupt gripande och oavbrutet fängslande. von Schirach skriver om den djupaste förtvivlan och de mörkaste tragedier. På några enstaka rader, ibland bara en mening, öppnar han avgrunden och blottlägger katastrofen... För när von Schirach tecknar sina levnadsöden, då ger han inte bara en röst åt dem som tidigare var hans klienter. Han andas liv i alla som drabbas: offer och gärningsman, domare, nämndemän, anhöriga, vittnen, polisen och försvarsadvokater. Alla förtjänar samma omsorg, inget lämnas åt slumpen. Även de vidrigaste handlingar får flera dimensioner. Det är en mycket kärleksfull handling, kanske till och med ovärderlig."  Malin Persson Giolito - Dagens Nyheter, 8 januari 2022

"... båda är pigga, nyfikna, genuint intresserade av att föra samtal och mötas i en ärligt redovisad diskussion. Kluge är regissör och författare, och Schirach är jurist och författare – de tillhör olika generationer, men möts som jämlikar. Bra tumregel: inom konsten och kulturen är ålder lättare att ha överseende med än annars." Bernur på blogspot - mars 2022

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny