Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Terror

Ett teaterstycke och ett tal

En terrorhandling - ett flygplan används som vapen

Som läsare av Ferdinand von Schirachs teaterpjäs, vad skulle du döma stridspiloten till om han skjuter ner passagerarplanet?

Köp
165 kr
Pris: 165 kr
Kategori: Krim & thriller
Översättare: Martin Törnebohm
Originalspråk: Tyska
Upplaga:
Format: 135 x 215 mm
Sidor: 123
ISBN-13: 9789188753540
EAN: 9789188753540
Utgivning: 2022-04-01
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Terror

Om boken

Terror är en teaterpjäs om en terrorist som kapar ett Lufthansaplan. Han tränger in i cockpit och tvingar piloterna att sätta kurs mot ett fullsatt fotbollsstadion i München. 70 000 personer befinner sig på arenan. Två stridsplan från tyska flygvapnet hotar passagerarplanet med 164 personer ombord. Den ena stridspiloten övervägar att skjuta ner passagerarplanet för att rädda 70 000 oskyldiga på arenan. Det tyska flygvapnets överbefälhavare beordrar de två stridspiloterna att avvakta.

När teaterpjäsen har spelats får publiken i uppdrag att ta ställning i det beslut som domaren i en rättegång måste fatta. Som läsare av pjäsen, vad skulle du döma stridspiloten till om han skjuter ner passagerarplanet?

Författaren Ferdinand von Schirach bjöds in till Postdam utanför Berlin för att i efterhand hedra de elva journalister och tecknare på satirtidningen Charlie Hebdo som brutalt sköts ihjäl av två maskerade män i januari 2015. I talet som avslutar boken pläderar Ferdinand von Schirach för det fria ordet, som på olika sätt angrips och stryps, även i demokratier.

FERDINAND VON SCHIRACH bokdebuterade som 45-åring. Då hade han varit verksamsom advokat i Berlin i 20 år. Med debuten - BROTT - fick han omedelbart sitt internationella genombrott. Han följde upp debuten med fler noveller i SKULD och STRAFF.

I Sverige har också romanerna FALLET COLLINI och TABU givits ut. I boken KAFFE OCH CIGARETTER skriver han för första gången självbiografiskt. Hans två teaterpjäser, GUD och TERROR, har spelats på 110 teaterscener och hans böcker har givits ut i mer än 40 länder.

Ferdinand von Schirach har av New York Times kallats för "en oöverträffad stilist", av Der Spiegel "en briljant författare" och av Malin Persson Gioliti i Dagens Nyheter "djupt gripande och oavbrutet fängslande". 

Recensioner

"Den svenska språkdräkten fungerar bra. Det är två lättlästa texter med många goda uppslag och reflektioner. Mycket bra." (Helhetsbetyg 4)  //  Magnus Dahlerus - Btj, mars 2022 

"Teatermanuskript kan ibland vara svårlästa, så inte här. Läsaren får mycket att tänka på (även om svensk lagstiftning inte helt överensstämmer med den tyska) och får alltså själv ta ställning till utslaget. Det är mycket juridik, men mest moraldiskussion om det rätta i att döda få för att rädda många."  // Leif-Rune Strandell - Dast Magazine, 5 juni 2022

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny