Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Lasse Brandeby - en biografi

Vad gör jag nu då?

Om Kurt Olsson och så mycket mer

Lasse Brandeby var så mycket mer än Kurt Olsson, han var också radiojournalist, skådespelare och inte minst pappa till dottern Anna, som nu tillsammans med nöjesjournalisten Lasse Råde skrivit en biografi.  

Köp
165 kr  225 kr 
Pris: 225 kr
Kategori: Biografi
Illustratör: Tommy Holl
Originalspråk: Svenska
Upplaga: 1
Format: 175 x 245
Sidor: 256
ISBN-13: 9789188753564
EAN:
Utgivning: 2022-11-25
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel:

Om boken

Ett tag rådde det rena Kurt Olsson-febern i Sverige. Med sin träffsäkra kalufs och kavaj dök han upp i alla omöjliga sammanhang. Men han började som kultfigur i lokalradion i Göteborg där lyssnare piratkopierade och spred hans intervjuer på kassett, lärde sig hans repliker utantill och bildade en Kurt Olsson-fanclub.

När han senare i SVT fick sin egen Kurt Olssons Television gick allt snabbt, med flera tv-serier, en julkalender, krogshower och turnéer tillsammans med populära Damorkestern. Med sitt pysslande, sitt blädderblock och säregna tolkningar av Siw Malmkvists sextiotalsschlagers gick han direkt in i svenska folkets hjärtan.

Bakom Kurt Olsson fanns pappan, komikern, journalisten och skådespelaren Lasse Brandeby, vars liv var minst lika brokigt och spännande som hans alter ego.

”Då ska vi se om jag minns vad jag kommer ihåg.” - Kurt Olsson 

Biografins båda författare: Anna Brandeby Harström berättar personliga historier om sin pappa och dessa minnen tar oss in i Lasse Brandebys privata liv. Och Lasse Råde, journalist och god vän, följde Lasse Brandeby genom livet och karriären. Här intervjuar han många av de yrkeskollegor som stod honom nära och vi får ta del av mindre kända sidor hos den folkkäre artisten.

 

Recensioner

"I större delen av boken skriver författarna vartannat kapitel. Lasse Rådes journalistiska texter – framför allt intervjuer med vänner och kolleger till Brandeby – varvas med Anna Brandeby Harströms personliga minnen. Det skapar en puls, en böljande växelverkan som fungerar mycket bra. Författarduon fångar väl personen Lasse Brandeby som den oerhört komplexa människa han var. Boken är späckad med sanslösa berättelser ur hans liv, samt en mängd citat – framför allt Kurt Olsson-citat. Biografins undertitel, ”Vad gör jag nu då?”, står för övrigt på Lasse Brandebys gravsten, enligt hans egen önskan. Många kända personer paraderar genom boken. Nyckelorden när Brandeby beskrivs är hans stora, varma hjärta, som satt till vänster. Om det var något som kunde göra honom rasande så var det orättvisor av alla slag. Jag skrattar ofta högt under läsningen, men Råde och Brandeby Harström väjer inte för de mörka stråk som också fanns i Lasse Brandebys personlighet eller de svårigheter som kom i hans väg." Anne Wollter - Sändaren, 15 februari 2023 

"Författarna växelskriver kapitlen, rör sig fram och tillbaka i tiden genom en mängd intervjuer och foton, och frammanar ett flöde med både tårar och skratt."  /  Thomas Jonsson - Btj, nov 2022

Ur Göteborgs-Postens förhandsartikel om boken:

"När journalisten, komikern och estradören Lasse Brandeby gick bort i november 2011 satte sig dottern Anna ned och skrev. För att sortera tankarna och reda i sorgens alla känslor. – Jag började skriva ganska snart efter att pappa dog. Det var så brötigt och stökigt med allt som hände så det det var skönt att samla ihop sig och skriva. Det blev mitt sätt bearbeta sorgen, säger Anna Brandeby Harström.

GT-veteranen Lasse Råde gjorde det journalistiska fotarbetet och intervjuade mängder av människor som Lasse Brandeby jobbat och haft kontakt med under åren. – Jag pratade med en fasligt massa människor och alla delade med sig av sina minnen, säger Lasse Råde som själv pratar med värme om sin vän och namne.

Vilken är den vanligaste frågan du får om din pappa från folk som inte kände honom? – Nästan alla undrar om han var lika rolig privat. Och ja, det var han absolut. Fast på ett helt annat sätt. Han kunde vara otroligt underhållande på fest och kalas men hade såklart också helt andra sidor. När det bara var han var pappa en ganska lågmäld människa." (Johan Linqvist, 20 oktober 2022)

 

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny