Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Gud

en teaterpjäs

Enteaterpjäs om läkarassisterad suicid

I sin nya pjäs GUD diskuterar Ferdinand von Schirach livets avslut. Och precis som i sitt första drama TERROR måste vi som läsare på slutet själva avgöra. 

Köp
190 kr
Pris: 190 kr
Kategori: Fakta & debatt
Efterord: Titti MattssonEfterord: Ola SigurdsonÖversättare: Martin Törnebohm
Originalspråk: Tyska
Upplaga: 1
Format: 135 x 215 mm
Sidor: 106
ISBN-13: 9789188753670
EAN:
Utgivning: 2023-10-18
Lagerstatus: Finns på lager
Bandtyp: Inbunden
Originaltitel: Gott

Om boken

Richard Gärtner, 78 år, är trots sin ålder en frisk man, både till kropp och själ, men vill ändå inte fortsätta att leva, detta på grund av sin hustrus död. Han kräver att få ett preparat för att kunna avsluta sitt liv, och ansöker hos den ansvariga statliga myndigheten om att få denna dödliga dos. I Tyskland är det enligt lag tillåtet med läkarassisterad suicid. Men är det moraliskt riktigt? Tysklands etiska råd diskuterar fallet. I olika länder har läkare, jurister, präster, politiker och allmänheten helt motstridiga synpunkter på om en läkare ska tillåtas hjälpa en patient att begå suicid. 

 I sin nya pjäs GUD diskuterar Ferdinand von Schirach livets avslut. Och precis som i sitt första drama TERROR måste vi som läsare på slutet själva avgöra. Vem tillhör vårt liv? Vem beslutar om vår död? Vem är vi? Och vem vill vi vara?

Boken avslutas med två efterord. Det ena av Titti Mattsson, professor i offentlig rätt, som skriver om frågan utifrån ett juridiskt perspektiv. Det andra efterordet har Ola Sigurdson skrivit, professor i idéhistoria. Han belyser frågan ur medicinsk-etiska, teologiska och filosofiska perspektiv.

Ferdinand von Schirachs teaterpjäser, GUD och TERROR, har spelats på över 100 teaterscener i ett 30-tal länder, däribland USA, Kina, Japan, Australien, Sydafrika, Israel, Mexiko och Brasilien. Två teaterpjäser med två aktuella etiska frågeställningar. 

Recensioner

"På ett skickligt sätt drivs dramat framåt och frågans komplexitet får läsaren att på djupet ta ställning: Är det rätt eller fel med dödshjälp? Vem har rätt att besluta om en människas lv? Detta är en suveränt välskriven och tankeväckande stark pjäs i skicklig översättning. Bokens efterord av Titti Mattsson, professor i offentlig rätt, och Ola Sigurdson, professor i idéhistoria, är även mycket intressanta. Rekommenderas!"  /   Helhetsbetyg 5 av 5   //  Petra Norman - Btj, nov 2023

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny