Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Tom Alandh

Dokumentärfilmare på SVT

Ända sedan 1994 har Tom Alandh skrivit krönikor flera gånger om året i Göteborgs-Posten. Dessa samlades 2007 i en volym, under titeln: Sprickor och ljus.

De senaste åren har han också haft flera Tankar för dagen i P1. 2010 ges ett urval av krönikorna ut på nytt, då tillsammans med "radio-tankarna" under titeln Några tankar i tiden. Nu - den 9 juni 2012 - skriver han sin sista krönika i Göteborgs-Posten, efter 19 år och 97 krönikor. Så här skrev han: "Man ska sluta när man är på topp heter det, så jag kanske skulle ha lagt av den 24 april 2004 när jag skrev krönikan om det ryggradslösa krypandet för Ingemar Bergman och alla dessa knähundar som viftade på svansen så fort de mötte mästaren ... det är klart jag en dag som denna frågar mig till vilken nytta, men ... Kungen är fortfarande kung trots mina många kritiska rader, och Carl Bildt lika arrogant som alltid."

Tom Alandh har gjort tv-dokumentärer om bland andra Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, Owe Thörnqvist, Nacka Skoglund, Ingemar Johansson och Bose Högberg. Lika uppmärksammad är han som en social skildrare både av svensk vardag och av de flesta av samhällets skuggsidor - utanförskap. hemlöshet, handikapp och droger. Och människorna i hans filmer förblir alltid människor, inte exempel eller schabloner, och vi möter dem inte som offer utan med värdighet och integritet och med fantastiska förmågor att själva forma sina liv.

Tom Alandh har fått motta många priser under åren, bland andra, Stora Journalistpriset 1987 och Publicistkubbens guldpenna och Prix Europa och Prix Futura och Prix Mosaik och SVT:s språkpris och Ikarospriset med flera.

FOTO: BJÖRN HENRIKSSON

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny