Sök
Aktuellt
Billigt
Kategorier

Edward Bunker

Inifrån den kriminella världen

Med boken Pojkpokerblues introduceras den amerikanska författaren Edward Bunker i Sverige. Efter många år i amerikanska fängelser gjorde han sig känd som en hårdkokt och mycket driven berättare och författare. Hans återkommande teman i de sju böcker han skrev innan han gick bort 2005 är miljöer från amerikanska fängelser och den kriminella världen. Detta är förlagets första bok i en serie med Edward Bunkers samlade utgivning.

Som nummer två ges Djurfabriken ut. Senare, under 2015, kommer också Dog eat dog - och sedan de resterande böckerna.

Översättare till böckerna är Einar Heckscher.

Edward Bunker är också känd för sin roll som Mr Blue i Tarantinos film ”Reservoir Dogs”. Han engagerades också som medförfattare till ett 30-tal filmer, till den Oscarsnominerade ”The Runaway Train” och ”Straight Time”, med Dustin Hoffman i huvudrollen, en film som bygger på hans egen bok ”No Beast So Fierce”. Edward Bunker föddes i Los Angeles på nyårsafton 1933 och avled 2005, 71 år gammal. Han växte upp i ett alkoholiserat hem och i fosterfamiljer, blev tidigt kriminell och kom som elvaåring till en ungdomsvårdsskola. Som tonåring blev han San Quentins yngsta fånge. Han satt som fånge i mer än 20 år. När han vid 40 blev fri hade han ett bokmanus klart och blev utgiven. Hans debut som författare väckte mycket uppmärksamhet. Ingen amerikan inifrån den kriminella världen hade tidigare skrivit så brutalt och naket om sina erfarenheter. Edward Bunker fick inget återfall i kriminalitet, utan i början av 1970-talet etablerade han sig mer och mer som författare - till romaner, noveller och filmmanus.

Författaren William Styron skriver så här om Edward Bunker: ”Under de år som gått sedan han frigavs har Bunker, i rollen som vittne till yttre och inre skeenden i Los Angeles undre värld, frambringat en serie hårda, mustiga, omsorgsfullt utmejslade berättelser som bättre än någon annan romanförfattare i våra dagar skildrat det kriminella sinnets anatomi.”

Hem
Böcker
Författare
Köpvillkor
Om förlaget
Aktuellt
Framtida boksläpp
Nya böcker
Populära böcker
Billigt
Pocket
REA
Kategorier
Roman
Noveller
Fakta & debatt
Biografi
Krim & thriller
Barn & ungdom
Humor
Poesi
Ljudbok
Visa alla kategorier
Sök
Meny